Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Hoe voorkom ik dat mijn kind online contact heeft met onbekenden?

Je kan als ouder nooit helemaal voorkomen dat kinderen en jongeren online contact maken met mensen die ze nog nooit ontmoet hebben. Leer hen daarom vooral te letten op signalen dat er iets niet pluis is en vooral geen vertrouwelijke gegevens te delen.

Geen contact met onbekenden?

De regel ‘geen contact met onbekenden’ geeft eigenlijk een verkeerd en onduidelijk signaal aan kinderen. De meeste onaangename ervaringen maken jongeren mee in online contact met vrienden en klasgenoten: cyberpesten, ongewenst naaktbeelden sturen bijvoorbeeld. Ook seksueel misbruik van kinderen gebeurt meestal door bekenden.

‘Onbekenden’ is bovendien een veel te vaag begrip. Je kind weet waarschijnlijk niet wat jij daaronder verstaat. Kinderen spelen bijvoorbeeld online games en komen daar speelgenoten tegen die ze nog nooit in het echte leven ontmoet hebben. Na een game of twee is die speelkameraad voor hen al snel een ‘vriend’.

Veel belangrijker is het dus dat je je kind een aantal signaleren leert herkennen en leert omgaan met persoonlijke gegevens.

Hoe kan je kind verstandig omgaan met onbekenden?

  • Leer je kind om geen namen, telefoonnummers, adressen of leeftijd te geven over het internet en kies samen een goede schuilnaam of ‘nickname’.
  • Leer je kind dat mensen zich voor iemand anders kunnen uitgeven en dat ze vervelende zaken kunnen tonen. Je kan hen dit filmpje laten zien om dat duidelijk te maken.
  • Leer je kind het ‘niet-pluis’-gevoel. Als je kind het gevoel heeft dat iemand vreemd doet online, plots heel vriendelijk of lief gaat doen, of complimentjes geeft, leer je kind dan om daar niet op in te gaan.
  • Leer je kind dat het vervelende boodschappen niet moet wissen uit angst dat je boos zal zijn. Het kan iedereen overkomen en het feit dat je kind hulp zoekt is juist heel slim.
  • Toon je kind hoe je een printscreen maakt. Deze beelden kan je kind gebruiken als bewijsmateriaal als het nare dingen te zien krijgt.
  • Leer je kind ook dat het gefotografeerd of gefilmd kan worden via de webcam. En dat het dus geen dingen moet doen die het in het openbaar ook niet zou doen. Ook niet als iemand daarom vraagt.

Welke tips kan je aan tieners geven?

  • Toon je dochter of zoon goede en betrouwbare jongerensites, waar ze hulp en informatie kunnen zoeken over seksualiteit, relaties of andere zaken die hen bezighouden: Awel, WAT WAT, ... Je zal er niet mee voorkomen dat je nieuwsgierige tiener ook naar ‘foute’ sites gaat surfen, maar zo kennen ze tenminste al de meest betrouwbare bronnen.
  • Laat je tiener niet alleen met een chatvriend of vriendin afspreken. Leer jongeren dat ze moeten afspreken op een openbare plaats en zorg ervoor dat ze altijd iemand inlichten. Of dat ze een vriend(in) meenemen.

Vragen?

  • Op watwat.be kunnen jongeren terecht voor herkenbare verhalen, informatie over (grensoverschrijdende) seksualiteit en tips door dokters en experts.
  • Heb je een vermoeden van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Child Focus. Je kan chatten via 116 000, bellen of mailen. Zij geven advies en begeleiden je indien nodig om de juiste stappen te nemen.