Meer en meer apps weten waar je bent. De signalen van je GPS, wifi of gsm maken dit mogelijk.
Hoe werkt het?
Sommige apps onthouden waar je ze gebruikt. Elke route die je neemt naar je werk of school of waar je blogt of mailt. Sommige apps tonen je locatie aan anderen: de dating app Tinder laat je zien wie zich in een straal van enkele kilometers rondom jou bevindt.
Waarom zijn locatiegegevens interessant?
Je locatie delen met een app is soms nodig om de app te laten werken. Bijvoorbeeld: Google Maps werkt pas als je app weet waar je bent.
Soms houden apps deze informatie ook langere tijd bij in ‘profielen’. Op basis van deze profielen tonen ze hun gebruikers bijvoorbeeld gerichte reclame.
Voorwaarden voor het gebruik van locatiegegevens.
Een app die je locatiegegevens wil gebruiken heeft hiervoor je toestemming nodig. Deze toestemming moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Niet zomaar elke *ik accepteer* knop is dus voldoende!
Eerst toestemming, dan pas gegevens
Mensen weten vaak niet dat een app hun locatiegegevens bijhoudt. Nochtans is toestemming een belangrijke verplichting voor het verzamelen van locatiegegevens. Wanneer je een app installeert, moet je vaak toestemming geven voor een heleboel zaken. Naast de gebruiksvoorwaarden kan de app bijvoorbeeld toegang vragen tot je camera, bestanden, Facebook-profiel, zaklamp of je locatie. Een app moet je deze vraag stellen voordat die je mag beginnen te volgen.
Voldoende informatie
Het is belangrijk dat je voldoende informatie krijgt over welke gegevens de app gebruikt of bijhoudt, waarom en hoe lang. Zo kan je bewust en geïnformeerd kiezen of je de app wil installeren of niet. Dit betekent dat wanneer een app jouw locatie wil gebruiken om je gerichte reclame te sturen, dit ook zo moet beschreven staan. In de praktijk is deze informatie vaak terug te vinden in het ‘privacy beleid’ van een app.
Keuzevrijheid
Een app mag je niet verplichten deze toestemming te geven. Wanneer locatiegegevens niet nodig zijn om de app te gebruiken, moet het steeds mogelijk zijn om de locatiegegevens uit te schakelen. Bijvoorbeeld: de zaklamp van je smartphone hoeft niet te weten waar je bent. Wanneer locatiegegevens wel nodig zijn om de app te gebruiken, is deze optie niet nodig. Bijvoorbeeld: Google Maps of Waze heeft je locatie nodig om te kunnen werken.
Zeggen waar je bent, is ook zeggen waar je niet bent. Wees kritisch en activeer het delen van je locatie enkel voor apps die het echt nodig hebben.
Kan ik het delen van mijn locatiegegevens uitschakelen?
Het is zeker en vast een goed idee om eens uit te zoeken welke apps je locatie volgen. Deze informatie kan je vaak terugvinden bij de instellingen, als je zoekt bij ‘toepassingen’ of ‘apps’. Je ziet dan een opsomming van de toestemmingen die je aan een app geeft en je krijgt ook de optie om die toestemming terug in te trekken. Bepaalde apps werken pas als ze toegang hebben tot je locatie. In dat geval zal je smartphone dit melden wanneer je die toestemming wil intrekken.
Kan iemand weten waar mijn kind is?
Wanneer je kind een smartphone heeft, kan die de locatie van het toestel (en dus ook die van je kind) delen. Ook tablets werken op deze manier.
- Jonge kinderen hebben meestal geen apps nodig die hun locatie deelt. De app gebruikt de locatie dan om gerichte reclame te sturen.
- Vanaf 12 jaar mogen kinderen samen met hun ouders beslissen om hun locatie te delen of niet.
- Vanaf 14 jaar mogen kinderen zelf toestemming geven om hun locatie te delen met anderen.
Vooral jonge tieners zijn zich vaak niet bewust van de informatie die een smartphone over hen geeft of over de mogelijke gevolgen (zoals gerichte reclame). Je praat er best samen eens over met je kind.