Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Een goeie babbel met je kind: hoe begin je daaraan?

Lap! Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, en je hebt nu al spijt dat je je kind die ene game cadeau hebt gedaan. Zoon of dochter zit naar jouw gevoel nu toch net iets te veel op de PlayStation...

Maar hoe breng je die boodschap luchtig én duidelijk over? Hoe praat je met je kind over lastige onderwerpen, zonder dat dat eindigt in discussie of ruzie?

  1. Vind een goede aanleiding. Las je een artikel in de krant of vertelde iemand je een toepasselijk verhaal? Gebruik het om jullie babbel losjes aan te gaan. Een zin als “Zeg, we gaan het eens hebben over...” belooft niet meteen een fijn gesprek.

  2. Draai niet rond de pot. Heb je je openingszin beet? Fijn zo! Hou de intro kort en kom zo snel mogelijk to the point. Bedenk op voorhand wat je wil zeggen, zodat je kind begrijpt waar je naartoe wil.

  3. Maak geen verwijten. Begin je zinnen zo veel mogelijk met ‘ik heb het gevoel dat...’ of ‘hier voel ik me zus of zo bij’. Je kind zal minder snel het idee hebben dat je hem of haar op de vingers tikt. Bovendien valt er over gevoelens niet te discussiëren.

  4. Ga op zoek naar dingen waar jullie het over eens zijn. Vertel wat jij belangrijk vindt en vraag of je kind daarmee akkoord gaat. Bijvoorbeeld: “Ik vind het zelf belangrijk om te kunnen doen wat ik leuk vind, maar daarnaast wil ik ook genoeg tijd met jou doorbrengen. Hoe denk jij daarover?”

  5. Stel vragen en luister. Een goed gesprek is geen eenrichtingsverkeer. Betrek je kind en luister naar wat hij of zij te zeggen heeft. Misschien besef je plots dat je toch wat overdreven hebt?

  6. Durf je te verontschuldigen. Laait de discussie toch hoog op? Heb je dingen gezegd die je er beter niet had uitgeflapt? Of moet je je mening herzien? Durf sorry te zeggen. Ook als ouder moet je toegevingen kunnen doen.

  7. Neem een time-out. Super, je hebt het onderwerp op tafel gegooid en je kind verteld hoe je je voelt. Probeer nu niet meteen een oplossing te zoeken voor het probleem of nieuwe afspraken te maken. Geef jou en je kind de tijd om alles even te laten bezinken. Het moeilijkste is alvast achter de rug!

Het cliché is waar!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wacht niet tot er een probleem is om te praten. Hebben jullie een middagje niets te doen en zit de sfeer goed? Ontdek dan via de Pretchat op een toffe, speelse manier hoe jij en je kind denken over verschillende thema’s.