Kinderen opvoeden in een digitale wereld kan erg uitdagend lijken, zeker als je zelf niet helemaal weet waar je kind allemaal mee bezig is. Hoewel je helemaal zelf kiest hoe en waarover je afspraken maakt met je kind, zijn er een paar dingen die je best in gedachten houdt.
1. Steek je licht op bij anderen, maar durf je eigen gevoel te volgen.
Wij, je moeder of die ene collega op kantoor: iedereen heeft een andere manier van opvoeden en ook de context van je gezin kan erg verschillen. Het is zeker nuttig om op zoek te gaan naar informatie, maar hou ook vast aan je eigen overtuigingen.
2. Praat ook over lastige thema’s.
Sexting of cyberpesten: je staat er vast niet voor te springen om het daarover te hebben. Toch zijn deze onderwerpen niet te verwaarlozen in je lijstje met afspraken. Door erover te praten en een aantal regels op te stellen (bijvoorbeeld "Zorg dat je altijd onherkenbaar bent op een sexy selfie."), weet je kind ook dat dit soort dingen thuis bespreekbaar zijn. Het beste moment om dat te doen? Gewoon wanneer het zich aandient: komt er iets in het nieuws of gebeurt er wat op school, dan heb je meteen een aanleiding.
Ik probeer altijd heel open te praten met mijn zoon. Hij kwam onlangs naar mij omdat er een naaktfoto de school rond ging. Het slachtoffer durfde niets te zeggen tegen zijn ouders, uit schrik voor een boze reactie. Ik voelde me vereerd dat mijn zoon naar mij kwam om hulp te vragen.
3. Probeer positief te blijven.
Wanneer afspraken synoniem staan voor ‘dingen die niet mogen’, wordt het moeilijker voor je kind om zich daaraan te houden. Probeer regels, indien mogelijk, positief te formuleren: zeg niet ‘na tien uur ’s avonds mag je niet meer op je gsm’, maar wel ‘van mij mag jij vollenbak surfen en whatsappen, tot tien uur ’s avonds’.
4. Wees consequent.
Afspraken zijn er met een reden: ga gerust op de rem staan als ze niet gerespecteerd worden. Doe je dat niet, dan zal je zoon of dochter jouw goed doordachte regels weinig serieus nemen. Probeer je kind anderzijds ook niet te belonen met schermtijd als er goed geluisterd wordt: je hoeft die schermen heus niet op te hemelen. Doen er zich uitzonderlijke omstandigheden voor, dan kan je natuurlijk wel flexibel zijn. Zolang je kind maar goed begrijpt waarom je een uitzondering maakt.
5. Groei mee met je kind.
Afspraken die je met een 5-jarige maakt, zijn natuurlijk helemaal anders dan die voor een puber van 15. Maar ook als je zoon of dochter gewoon een jaartje ouder is geworden, kan er plots veel veranderd zijn. Sta ervoor open om afspraken te herbekijken en je kind meer autonomie te gunnen naarmate hij of zij opgroeit.
6. Hou rekening met de privacy van je kind.
Helaas, er zullen altijd wel afspraken zijn die je kind stiekem aan z’n laars lapt. That’s life. Het heeft geen zin om achter de rug van je kind dingen te controleren die je eigenlijk niet mag checken. Als hij of zij dit ontdekt, hou je er alleen maar een vertrouwensbreuk aan over. Dat, en een flink schuldgevoel.
Geen idee hoe je aan het gesprek kan beginnen?
Je leest heel wat tips om het gesprek aan te gaan met je kind in dit artikel. Of je kan één van onze gratis gespreksstarters gebruiken om te praten over het thema dat jij wil. Leg jullie afspraken over een nieuwe smartphone vast in het smartphonecontract, kleur met je kind onze kleurplaat over schermtijd in, doe samen de TikTok check voor het aanmaken van een account of leg al spelenderwijs al jullie afspraken vast via ons afsprakenspel!