Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Op het eerste zicht lijken games iets voor kinderen en jongeren. Niet voor volwassenen. Toch spelen heel wat ouderen games. We onderscheiden 4 types:

Types grootouders

Tijdsverdrijver

Sommige mensen kunnen moeilijk stilzitten. Ze vullen hun tijd liefst zo nuttig mogelijk in. Als er al eens een verloren moment is, spelen deze mensen liever een spel dan zich te vervelen. Bij deze mensen zijn daarom vooral puzzelspellen en tactische kaartspellen populair. Toch vinden ze games niet echt belangrijk. Maar alles is beter dan verveling.

Compenseerder

Als we ouder worden, moeten we soms dingen opgeven. We zijn te moe na een lange werkdag om nog uit te gaan op een vrijdagavond. Door een pijnlijke knie kunnen we niet meer voetballen of dansen. Compenseerders vinden in games een virtueel alternatief om hun favoriete activiteiten te blijven doen. Ze spelen voetbal in FIFA 2016 of onderhouden sociale contacten in online games als Second Life of World of Warcraft.

Meerwaardezoeker

Meerwaardezoekers gaan op zoek naar spellen waar ze iets van leren. Ze kiezen voor cultureel relevante games die aansluiten bij hun interesses. Sommige meerwaardezoekers spelen historische spellen zoals Civilization of Assassin’s Creed. Deze games brengen vervlogen tijden terug tot leven. Andere meerwaardezoekers kiezen voor  simulatiespellen zoals Flight Simulator of Railroad Tycoon.

Speelvogel

Speelvogels gamen omdat ze dat plezierig vinden. Voor deze mensen is spelen en plezier maken het belangrijkste doel in het leven. Digitale games zijn voor hen gewoon een extra manier om dit doel te bereiken. Speelvogels staan er altijd voor open om iets nieuws te proberen. Ze spelen dan ook een brede waaier aan games.