Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

7 tips om af te spreken over schermtijd

Wanneer je kind voor de tv of computer zit, beleeft het schermtijd. 7 tips om de schermtijd van je kind te beleven in een leuk, gezond en afgebakend klimaat:

  1. Spreek (samen) af wanneer je kind schermtijd mag beleven, bijvoorbeeld op een vast moment zoals na het avondeten. Voor schooldagen, weekend, vakantie kan je andere afspraken maken.
  2. Spreek (samen) af hoelang je kind voor een scherm mag. Leg uit dat te veel schermtijd schadelijk is voor zijn ontwikkeling. Een wekkertje helpt om het einde van de schermtijd te bepalen. Je kind kan zelf moeilijk inschatten wat te lang is of hoelang tien minuten duurt.
  3. Spreek (samen) af waar je kind een scherm mag gebruiken: aan tafel, in de auto, in de zetel, in de slaapkamer ...
  4. Zijn er verschillende schermen (tv, tablet, smartphone, spelconsole …) in huis? Maak per toestel duidelijke afspraken. Kinderen gebruiken  verschillende schermen vaak tegelijkertijd. Moedig je kind aan om zich op één scherm te focussen (en geef zelf ook het goede voorbeeld).
  5. De reden waarom je kind een scherm gebruikt, verschilt. Je kind maakt huiswerk, praat met vrienden/familie, kijkt een film, speelt een spel … Begeleid je kind in zijn keuze.
  6. Ga op zoek naar geschikt materiaal en help je kind om een keuze te maken in het ruime aanbod. Zoek op vanaf welke leeftijd een spel, film … geschikt is. Spreek af dat je kind je aanspreekt wanneer hij iets vreemds of ongepast op het scherm ziet verschijnen.
  7. Schermtijd is niet altijd slecht en kan ontspannend of educatief zijn. Schermtijd kan je ook samen beleven. Samen een spel spelen of een film(pje) bekijken met mama/papa beleeft je kind als een bijzonder moment.