Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

[Actualiteit] #Blacklivesmatter op sociale media: ook jouw kind zit met vragen

Je kind leest misschien geen kranten of kijkt niet naar het nieuws. Toch is de kans groot dat het de voorbije dagen nieuws zag op sociale media. De gewelddadige dood van George Floyd veroorzaakte een storm van protest over de hele wereld. Overal waren beelden te zien van hoe een politieagent met zijn knie een zwarte man verstikte. Mensen uiten sindsdien hun ongenoegen, vooral via sociale media. De kans is dus groot dat jouw kind via Instagram, Tiktok of YouTube hierover iets zag, en met vragen zit.

Wat ziet mijn kind op sociale media?

Op Tiktok, Instagram of Youtube is veel te zien over de protesten. Mensen delen hun mening en beelden van rustige betogingen, maar ook van rellen en politiegeweld. Wil je weten wat jouw kind zag? Vraag het dan: zag je kind een rustige betoging? Of agressieve beelden van conflicten tussen betogers en politie of van mensen die winkelramen inslaan?

Geven sociale media altijd een juist beeld?

Nee, want veel foto’s en video’s tonen vaak maar een deel van wat er echt is gebeurd. Kinderen beseffen dit nog niet goed. Bovendien zorgen algoritmes ervoor dat je kind slechts een klein deel zal tegenkomen van wat er online te zien is.

Moet ik mijn kind van deze beelden afschermen?

Jij kent je kind het best. Is het nogal gevoelig of te jong voor dit soort beelden? Bespreek dan samen of je beter sommige beelden op sociale media ‘blokkeert’. Op die manier is de kans kleiner dat je kind ongepaste beelden te zien krijgt. Weet wel dat deze filters niet alle beelden kunnen wegfilteren.

Op Tiktok kan je dit doen via: settings > family paring > parents options > exclude content that isn’t suitable for your family member

Moet ik erover praten met mijn kind?

Of je je kind nu afschermt of niet, de kans is groot dat het iets hoort over Black Lives Matter: online, op school, door volwassenen erover te horen praten of in het nieuws.

Als dat gebeurt, zal je kind vragen hebben of zich misschien verdrietig voelen. Het helpt om samen met je kind naar beelden of reacties te kijken en uitleg te geven. Op die manier maak je het bespreekbaar. Jullie kunnen samen nadenken over wat er gebeurt en een mening vormen. Is je kind gevoelig? Probeer dan vooral naar vreedzame protesten en uitlegvideo’s te kijken, bijvoorbeeld op Karrewiet. Je kan nog altijd uitleggen dat het protest niet altijd zo vredig verloopt, maar dan hoeft je kind de beelden niet te zien.

Weet waarover je praat

Als je met je kind hierover wil praten, is het handig dat je weet waarover je praat. Is dat niet zo? Niet erg, je kan samen op zoek gaan naar informatie. Wij geven je alvast een korte samenvatting mee:

Wat is er precies gebeurd?

De dood van George Floyd, een Afro-Amerikaanse man, vond plaats in Minneapolis op 25 mei 2020. Floyd stierf nadat een politieagent met zijn knie meer dan acht minuten op Floyds nek leunde, terwijl hij geboeid op zijn buik op straat lag. De mishandeling werd door omstaanders met een mobiele telefoon gefilmd en rechtstreeks uitgezonden via Facebook Live. Het werd wereldnieuws en leidde tot protesten tegen racisme op verschillende plaatsen in de wereld. Niet alle protesten verliepen even vreedzaam, bij sommigen kwam het tot rellen en plunderingen.

Wat is #blacklivesmatter?

De protesten worden voornamelijk georganiseerd door Black Lives Matter. Black Lives Matter is een internationale beweging die ontstaan is in de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten als reactie op politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Na de dood van George Floyd gebruikten vele mensen op sociale media de hashtag #blacklivesmatter bij foto’s, video’s en andere berichten om hun steun te betuigen.

Wat betekenen die zwarte foto's op sociale media?

Op dinsdag 2 juni kleurden sociale media helemaal zwart met de hashtag #blackouttuesday, uit solidariteit voor de protesten tegen racisme. Veel mensen voelen zich betrokken en deelden daarom een zwart vierkant op #blackouttuesday. De kans is groot dat jouw kind, misschien zonder goed te weten waarom, ook het zwart vierkant heeft gedeeld.

Waarom gebeurde dit in de Verenigde Staten?

In de Verenigde Staten is er veel ongelijkheid en worden zwarten vaak zwaarder benadeeld of geviseerd door de politie.

Mijn kind wil meer weten, waar vind ik informatie op maat?

Zag je kind iets passeren en wil het meer weten over #blacklivesmatter, of over racisme? Je kind staat misschien niet meteen te springen om een boek te lezen, maar samen met jou naar het journaal kijken of enkele accounts volgen op sociale media kunnen ook al veel informatie geven! Is je kind nog jong? Kijk dan samen naar Karrewiet. Daar wordt het nieuws op kindermaat uitgelegd. Is je kind al iets ouder, dan kan het samen met jou meekijken naar het journaal of kan het enkele accounts volgen op sociale media. Enkele voorbeelden van interessante accounts:

Wil je zelf meer informatie?

Ook als ouder wil je misschien een aantal accounts volgen op sociale media. Enkele interessante Instagram accounts zijn:

 • @bigcitylifeblog
 • @dalillahermans
 • @deinstantpedagoog
 • @zeikschrift
 • @veelgehoord
 • @byar.be
 • @withuiswerk
 • @lecoeuramareebasse
 • @panjabimg
 • @laurajcl
 • @chrostin
 • @chouettedebruxelles

Mijn kind wil zelf helpen, wat kan het doen?

Het is belangrijk dat je kind leert reageren op onrechtvaardige dingen en op te komen voor ieders rechten. Je kan dat doen door actief actie te voeren: op straat komen, geld doneren of zelf op sociale media posten. Jongere kinderen kunnen ook op andere manieren hun steentje bijdragen door: 

 • erover te praten met vrienden

 • activisten te volgen op sociale media

 • hun profielfoto aan te passen naar een zwarte afbeelding of een vuistje

 • ... 

Wil je graag meer weten over hoe je hierover met je kind kan praten?