Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Schermtijd in tijden van corona: 5 tips

De scholen sluiten. Vijf weken lang. Tot na de paasvakantie.  Enkele tips om die periode zo goed mogelijk door te komen.

1. Luister naar je kind, en stel het gerust

Online en op televisie, er komen heel wat berichten op jouw kind af. Dit zorgt voor heel wat vragen, waar jij misschien niet meteen een antwoord op weet:

“Waarom sluiten de scholen?”, “Waarom kan ik nu even niet naar oma?”, “Kunnen we doodgaan door dat virus?”, “Waarom mag ik niet naar de scouts?” … 

Hoe dan ook, je kind ondervindt gevolgen van de maatregelen die worden afgekondigd. En het heeft nood aan jouw geruststelling. Daarom:

 • Stel het gesprek niet uit.

 • Praat erover op een rustig moment, best niet vlak voor het slapengaan.

 • Vraag naar wat je kind weet en over wat het zich zorgen maakt.

 • Zeg niet dat je kind zich flink moet houden. Maar maak het ook niet banger. Is je kind bang? Praat er dan over. Leg uit dat deze situatie heel uitzonderlijk is. 

 • Dokters en verplegers doen er alles aan om zieke mensen goed te verzorgen. Dat we niet naar school kunnen en thuis blijven, is vooral omdat we niet nog meer mensen ziek zouden maken.

 • Geef zelf het goede voorbeeld en blijf rustig.

Tip!

Kijk samen naar Karrewiet, daar wordt alles op kindermaat uitgelegd.

 

2. Benadruk (op speelse wijze) het belang van hygiëne

Regelmatig en lang genoeg je handen wassen, niezen in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes … Persoonlijke hygiëne is belangrijk! 

Maar hoe leg je dit uit aan je kind? 

 • Een goede handwasbeurt houdt in dat je 40 seconden lang je handen en polsen inzeept en afspoelt. Dat is vier keer het liedje ‘Happy Birthday’ zingen. (Tip ons gerust als je een andere song gebruikt)

 • Zag je de TikTok ‘Did you wash your hands’ challenge uit Vietnam al? Jongeren tonen hoe je je handen moet wassen, afstand moet houden, … op een leuke en creatieve manier. Al samen bekeken (of gedanst) met je kind?

 • Niet zo’n TikTokker, maar wel een YouTuber? Ook daar vind je heel wat video’s die aanmoedigen om je handen te wassen!

3. Opgelet! Er circuleert fake news

Berichten via Whatsapp om mondmaskers te kopen, websites met goedbedoeld (maar onjuist) advies, video’s met complottheorieën … Het circuleert allemaal!

Twijfel jij of je kind of iets wel klopt? Bekijk het samen en ga op zoek naar de juiste informatie. Journalisten doen fact checks (zoals deze van VRT) en alle juiste en meest recente richtlijnen vind je steeds op www.info-coronavirus.be.

4. Schermtijd, mag het wat meer zijn?

Moet je thuiswerken? En tegelijk ook op je kind letten? Het wordt ongetwijfeld een uitdaging!  Want je kind heeft wel wat huiswerk te maken, het weer nodigt uit om buiten te spelen en er liggen misschien wel wat boeken te wachten om verslonden te worden. Maar niemand maakt zich illusies: de kans is ook groot dat ook jouw gezin de komende weken wat soepeler zal omspringen met de ‘schermregels van het huis’. 

Nood aan nieuwe (tijdelijke) afspraken? Check deze tips!

Enne … met die schermpjes kan je natuurlijk veel meer dan filmpjes kijken en games spelen.

 • Staan deze educatieve apps al op je toestel?

 • Hoe zat het ook weer met die plannen voor een stop motion filmpje? Gewoon doen!

 • Podcasts en luisterverhalen bieden uren luisterplezier...

 • En waarom niet eens samen de beentjes strekken in een TikTok filmpje met zoon- of dochterlief?

 • ...

5. Het is tijd voor solidariteit

Contact met mensen uit kwetsbare groepen (ouderen en zieken) wordt afgeraden. Maar een extra berichtje via Whatsapp of een video call in Skype kan deugd doen! Ook via videochat kan je samen nog leuke spelletjes spelen. Op zoek naar ideeën? Hier vind je er alvast enkele terug!

Zag je de verschillende mooie initiatieven en oproepen al passeren op sociale media? Omdat ouderen en zieken niet meer kunnen winkelen of naar de apotheek gaan, kan je als buur veel betekenen voor hen.

Zo kan je dit briefje in de bus van je buurman/vrouw droppen.

Let's beat this virus with kindness!