Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Zijn gratis games ook echt gratis?

Heel wat games zijn gratis te spelen, maar hebben een mogelijkheid tot in-game aankopen. Bijvoorbeeld om je spelervaring te verbeteren, sneller vooruitgang te maken of leuke hebbedingetjes te verzamelen in het spel. Dit noemen we freemium games. Wanneer je meer kans hebt om een spel te winnen als je ervoor betaalt, noemen we dit pay-to-win games. 

Het ziet er erg verleidelijk uit wanneer je een game gratis kan spelen of downloaden. Maar zelden is die echt volledig gratis. Het is normaal dat game-ontwikkelaars geld willen verdienen als ze hun spel op de markt brengen, want ze hebben veel geld geïnvesteerd om dat spel te maken. Wanneer ze hun spel gratis aanbieden, kunnen ze toch geld verdienen op 2 manieren:

In-game aankopen aanbieden

Heel wat games bieden de mogelijkheid om extra aankopen te doen. Dat kan gaan om items om je spelervaring te verbeteren of leuke hebbedingetjes zoals een skin in Fortnite.

(Verdoken) reclame aanbieden

Een andere manier om geld te verdienen met een game is er reclameboodschappen in verwerken. Dat kan een duidelijke reclamebanner onder je smartphonespelletje zijn, maar het kan ook een merk van drinken zijn dat verwerkt zit in het spel dat je speelt. Reclame in games is niet altijd even duidelijk en herkenbaar. Leer je kind daarom zeker hoe het reclame kan herkennen.

Kinderen beseffen vaak niet dat het om echt geld gaat.

Het concept van in-game aankopen roept heel wat kritiek op. Kinderen worden verleid om telkens kleine bedragen te betalen als ze al een tijdje gratis aan het spelen zijn. Kinderen beseffen vaak niet dat het om echt geld gaat en dat deze kleine bedragen tot een grote som kunnen leiden. Het komt dan ook wel eens voor dat ouders plots merken dat er veel geld van de bankrekening gehaald is. Bijvoorbeeld wanneer hun kredietkaartgegevens automatisch opgeslagen zijn op het toestel voor online aankopen. Je kind duidelijk maken dat in-game geld ook écht geld is? Bekijk samen deze video om het gesprek te beginnen.

Meer weten over in-game aankopen?

Als ouder maak je je misschien zorgen over in-game aankopen. Zitten ze in elke game? Moet je je kind toelaten om in-game aankopen te doen? In dit artikel beantwoorden we 5 veelgestelde vragen over in-game aankopen. Vraag je je af hoe je kan voorkomen dat je kind onbewust veel geld uitgeeft? Of heeft je kind veel geld uitgegeven en weet je niet wat je nu kan doen? Dan kan dit artikel je verder helpen.