Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Mijn kind wil professioneel gamer worden. Kan dat?

De kans om professioneel gamer te worden, is statistisch gezien best klein, en bovendien is het hard werken. Jongeren met de ambitie om professioneel gamer te worden hebben dus een plan B nodig, voor het geval hun droom niet slaagt. Ouders en ondersteunende figuren moeten de jongeren goed begeleiden. Maar: het is zeker niet onmogelijk!

Professioneel gamen, het kan

Het klopt dat sommige gamers kunnen leven van hun inkomsten. Gamen is hun beroep. Ze verdienen geld wanneer ze grote toernooien winnen. Daarnaast halen ze ook geld uit sponsoring, donaties, verkoop van T-shirts ... Op YouTube en Twitch.tv verdienen ze geld wanneer ze reclame toelaten in hun video’s. Je moet echter al heel wat kijkers hebben vooraleer je íets verdient. Je zal dus niet slapend rijk worden via YouTube en Twitch.tv.

Hard werken

Vaak moeten professionele gamers hard werken. Danniel Fenner, bijvoorbeeld, is een professionele gamerstreamer. Hij schrijft op zijn blog dat hij net genoeg geld verdient om rond te komen. Zijn dag ziet er als volgt uit:

04:30 - 05:00    Opstaan, fitness, ontbijt en douche

06:30 - 15:30    9 uur streamen

15:30 - 17:00    Avondeten

17:00 - 21:00    YouTube filmpjes maken

Ondersteuning van professionele gamers

Voor topsporters in opleiding is er een zeer goed uitgekiende ondersteuning en begeleiding.  Ze krijgen aangepaste voeding, trainingsschema’s, medische ondersteuning, steun van ouders en sportclub, aangepaste examenroosters…

Jongeren die het willen maken in eSports staan daarin meestal alleen. De trainingstijden zijn vaak intensiever dan bij reguliere sporten, vergen zeer veel van hun uithouding en energie, en zorgen voor conflict met andere verwachtingen.

Er zijn eSportclubs die dit verschil proberen op te vangen, door raad en advies te geven over hoe op een gezonde wijze tot de top te komen. Toch is het heel belangrijk dat een gamer met deze droom een goed plan van aanpak heeft en dit  bespreekt met zijn omgeving.  Dergelijk doel bereik je immers niet enkel op eigen houtje, je omgeving doet een aardige duit in het zakje.