Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Veilig Online

Veilig online: hoe doe ik dat?

Je kan je persoonlijke informatie op internet en op sociale media (vb. Facebook) best goed beschermen. Zorg ervoor dat je enkel informatie deelt met wie jij dit echt wilt. Hoe kan je dit doen?

1.   Pas je privacy-instellingen aan

Via de instellingen van je Facebookprofiel kan je instellen dat je:

  • Informatie enkel wilt delen met vrienden
  • Niet wil dat iedereen op het internet je profiel zomaar kan opzoeken of je een bericht kan sturen.
  • Tags eerst wil goedkeuren. Als iemand jouw naam dan in een foto tagt, dan vraagt Facebook je eerst of je hiermee akkoord bent.

2. Googel jezelf

Als je je eigen naam intikt in een browser dan kan je zien welke informatie anderen op het internet over jou kunnen terugvinden. Kijk welke informatie of foto’s er over jou verschijnen. Heb je liever dat sommige dingen niet zichtbaar zijn voor anderen? Dan kan je beslissen dat je je persoonlijke informatie of foto’s beter moet beveiligen. Sommige persoonlijke informatie of foto’s kan je misschien beter helemaal verwijderen.

Gewoon vragen

Heeft iemand anders informatie over jou online gezet? Vraag dan om die weg te halen.

3.   Let op met het doorgeven van wachtwoorden

Je gebruikt best een veilig wachtwoord voor hun e-mail en profielen op sociale media zoals Facebook. Een veilig wachtwoord bevat kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen zoals * of #. Een goed wachtwoord is ook minstens acht tekens lang en verander je best ook iedere maand. Vaak moet je ook een ‘veiligheidsvraag’ kiezen. Die vraag moet je beantwoorden als je je wachtwoord vergeten bent. Kies geen vraag waarop andere mensen het antwoord ook weten. Anders kunnen zij gemakkelijk inbreken in je profiel.

Wachtwoord delen

Tieners die goede vrienden zijn of verliefd zijn op elkaar, delen soms wachtwoorden met elkaar. Voor hen is dat een teken dat je elkaar vertrouwt. Toch doen ze dat best niet. Als vrienden ruzie krijgen of het raakt uit met een lief, dan kan die gemakkelijk in je profiel inbreken. Denk maar: je wachtwoord is als de code van je bankkaart. Die deel je toch ook niet met iedereen?