Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Verleidingsprincipes van gamen

1. Uitdaging

Sommige mensen gamen omdat ze houden van uitdaging. Games zijn als puzzels voor hen. Die mensen proberen de puzzels op te lossen door patronen te herkennen en verbanden te leggen. Het geheim van een goed spel is dat het niet te makkelijk of te moeilijk mag zijn.

2. Samenspelen met anderen

Heel wat games speel je met anderen. Je leert er andere mensen door kennen. Soms maak je zelfs vrienden. Het is leuk om samen een game te spelen en ondertussen bij te praten. Veel jongeren spreken dan ook af met vrienden om samen te spelen in een game.

3. Winnen

In een aantal games kan je proberen anderen te verslaan. Dat is spannend. Het is leuk om te winnen. Als we winnen, voelen we dat we goed zijn in wat we doen. In games maak je voortdurend vooruitgang. Je kan altijd beter worden en meer punten verdienen. Online kan je je eigen resultaten vergelijken met alle andere spelers. Op basis van je rangschikking kan je dan ook een zekere status of respect opbouwen.

4. Proberen

In games is het veilig om dingen uit te proberen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Je kan dingen bouwen.
  • Je kan je voordoen als iemand anders.
  • Je kan dingen doen die in het dagelijkse leven onmogelijk zijn.
  • Je kan zien hoe anderen reageren op jouw gedrag.
  • ...

5. Verhaal

Mensen houden van verhalen. Games bieden een nieuwe manier om verhalen te vertellen en beleven. Ze brengen taal, beeld, geluid en spel samen en ze slepen ons mee. In een game stap je zelf in het verhaal. Je hebt zelf controle over de personages en het verloop van het verhaal. Je bent regisseur van een fantasiewereld.

6. Andere rol

Spelers kunnen vaak hun eigen personage (avatar) maken en een andere rol spelen. Je bent bijvoorbeeld een avonturier, een tovenaar, een strijder, een dief, …. Het is veilig om verschillende dingen uit te proberen. Vaak is dat in het echte leven onmogelijk.

7. Fantasiewereld

Elk spel speelt zich af in een fantasiewereld. Daarin is heel wat mogelijk. Vaak kan je helemaal opgaan in de spelwereld. Je vergeet hoelang je aan het spelen bent. Zo kan je even aan de werkelijkheid ontsnappen en je zorgen vergeten (minderwaardigheidsgevoelens, sociale angst, faalangst, ruzie, prestatiedruk, eenzaamheid,...). De gamewereld biedt dan ook een veilige omgeving met duidelijke regels.

8. Beloning

Je krijgt vaak een beloning in games, bijvoorbeeld als je een tegenstander verslagen hebt. Of als je een schat ontdekte. Je krijgt vaker een beloning dan in het echte leven. De beloningen worden ook groter naarmate het spel moeilijker wordt.

9. Unieke sfeer

In games komen verhaal, beeld, spel en geluid samen. Ze zorgen voor een unieke sfeer.