Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Wat heeft mijn kind nodig om te kunnen gamen?

Systeem

Eerst en vooral heb je een toestel nodig om games op te spelen. We maken een onderscheid tussen:

Soorten systemen

Pc en laptop

De meeste games kan je spelen op een pc of een laptop. Speel je de laatste nieuwe games? Dan heb je een goede processor en grafische kaart nodig. Voor laptops is een game soms té zwaar. Dan wordt de laptop warm en schokt het beeld.

Consoles

Bekende consoles zijn: Microsoft Xbox, Sony Playstation en Nintendo Wii. Het zijn spelcomputers die speciaal gebouwd zijn om er games mee te spelen. Consoles sluit je aan op een televisie. Ze zijn eenvoudig te gebruiken.

Tegenwoordig kunnen de toestellen verbinding maken met het internet via wifi.

 

Draagbare spelcomputers of 'handhelds'

Bekende ‘handhelds’ zijn de Gameboy, de PSP en de Nintendo 3DS. Het zijn draagbare spelcomputers die vroeger populair waren bij kinderen. Door het succes van de smartphone en tablet gebruiken minder spelers zulke draagbare spelcomputers.

Smartphones en tablets

Smartphones en tablets vervangen de draagbare spelcomputer. Je kan games spelen op smartphones en tablets door ‘apps’ te installeren.

Randapparatuur

Vaak heb je genoeg aan een computer of console om games te spelen. Computergames speel je met keyboard en muis. Consolegames met de bijgeleverde controller. Toch moet je soms bijkomende kosten maken. Sommige games vereisen immers een snelle internetverbinding, een koptelefoon met microfoon om met je vrienden te communiceren, of een speciaal bedieningsinstrument (bv. racestuur of dansmat) om het spel te bedienen.