Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

[Actualiteit] Ruimte geven aan verdriet om de dood van een YouTube-held

De Vlaamse YouTube community is in rouw. De Hasseltse YouTuber, Kacper ‘Kastiop’ Przybylski (22), werd op zaterdag 31/10 dood teruggevonden. Hij was al meer dan een week vermist. Sindsdien was het onrustig in YouTubeland. Kastiop was immers één van de bekendste YouTubers van Vlaanderen. Als jouw kind vloggers volgt, is de kans groot dat het het verhaal heeft opgevangen. En misschien is het er door aangedaan of weet het dit allemaal niet zo goed te plaatsen. Geef je kind de ruimte om verdrietig te zijn, maar wees er ook om uitleg en verheldering te geven. 

Enkele feiten op een rijtje

Voel je dat je kind hiervan is aangedaan en wil je er graag over praten? Dan is het handig om mee te zijn met wat er aan de hand is. Daarom een kort overzicht van de feiten.

  • Op vrijdagavond 23 oktober verdween Kacper Przybylski (op YouTube bekend als Kastiop) na een bezoek aan zijn ouders. Sindsdien had niemand nog iets van hem vernomen.

  • Child Focus verspreidde een opsporingsbericht, zijn verdwijning werd als onrustwekkend gezien.

  • Zijn huisgenoot liet weten dat Kacper sinds de lockdown minder goed in zijn vel zat en contact met vrienden miste. 

  • Familie, vrienden en andere influencers postten over de verdwijning en riepen alle fans op om mee te zoeken.

  • Er gingen heel wat theorieën de ronde over zijn verdwijning. Volgens sommigen was hij ontvoerd, volgens anderen was hij er even tussenuit naar zijn familie in Polen. Nog anderen vreesden dat de YouTuber niet meer in leven was. 

  • Op zaterdag 31/10 merkten enkele vissers het lichaam van Kastiop in het Julianakanaal op, nabij het Nederlandse Stein net over de grens met Maasmechelen. “Er zijn geen aanwijzingen van de betrokkenheid van een andere persoon”, klinkt het bij het parket.

Mijn kind is erg aangedaan, wat kan ik doen?

Is je kind zelf fan van Kastiop of wordt er veel over gepraat onder vrienden? Praat er dan zeker over. Sowieso heeft het nieuws over zijn verdwijning en dood jouw kind bereikt en is het er door geraakt. En misschien voelt je kind zich hier zelfs slecht door. Merk je dat dit het geval is? Stel een gesprek dan niet langer uit. Geen idee hoe je eraan kan beginnen? Wij helpen je op weg.

Neem je kind serieus.

Voor veel kinderen en jongeren voelen bekende YouTubers aan als helden of vrienden. Het komt dus hard binnen als er met één van hen iets gebeurt. Toon begrip voor de bezorgdheden van je kind. Het is normaal dat je kind aangedaan, verdrietig of ongerust is als iemand uit zijn omgeving plots sterft.

Help vragen te verduidelijken

De onverwachte dood van een bekende YouTuber roept vragen op. Wat weet je kind over wat er gebeurd is? Weerleg wilde theorieën (bv. over ontvoering) die er eventueel nog leven.

Laat je kind emoties uiten

Waar maakt jouw kind zich zorgen over? Herkent het de moeilijke gevoelens door de lockdown die Kastiop had? Of is het gewoon moeilijk om het verdriet een plaats te geven?

Het is belangrijk om de gevoelens te mogen uiten, dat geeft ruimte in het hoofd. 

Vind je het zelf moeilijk, raad je kind aan contact op te nemen met Awel of indien nodig de Zelfmoordlijn.

Moedig aan om een positieve gedachte te koesteren

Heel wat YouTubers huldigen Kastiop omwille van zijn gulle lach, zijn straffe video's, ... Zoek naar de positieve herinneringen en deel ze eventueel online. Het zal familie, vrienden en kijkers van Kastiop ongetwijfeld deugd doen.

Moedig je kind aan om vrienden te vragen of ze steun nodig hebben.

Misschien is jouw kind wel ok, maar zijn sommige vrienden meer aangedaan. Misschien is een berichtje om hen een hart onder de riem te steken wel hetgeen hen kan opbeuren.

Zit je kind nog met vragen? Of nood aan een gesprek?

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoord1813.be.

Nood aan een gesprek? Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Daar luisteren opgeleide vrijwilligers dagelijks via telefoon (gratis nummer 102), chat of mail naar de vragen en bezorgdheden van kinderen en jongeren.