Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Influencers, de grote helden van mijn kind! Maar waarom toch?

ACID, Elias Verwilt, Stien Edlund of Jamie-Lee Six. Namen waar jij misschien nog nooit van gehoord hebt, maar de kans is groot dat jouw kind ze allemaal kent! Het zijn stuk voor stuk bekende YouTubers, Instagrammers of TikTokkers, die met hun posts duizenden, tienduizenden of zelfs honderduizenden Vlaamse jongeren bereiken. Jouw kind spendeert misschien wel uren aan het kijken naar filmpjes en posts. (zucht) En jij snapt er misschien weinig tot niks van: wat maakt die influencers zo populair?  

Waarom zijn influencers zo populair?

Elke influencer heeft zijn eigen doelgroep (en jij hoort daar niet bij)

Elke influencer vertelt een eigen verhaal. De ene geeft make-up tips, de andere deelt zijn game-ervaringen met de wereld en nog een andere wil vooral tonen hoe grappig hij is. Welke influencers je kind ook volgt, ze maken meestal content die specifiek gericht is op jongeren, of toch heel nauw aansluit bij hun leefwereld. En ja, die leefwereld staat soms verder van je af dan je zou willen. Jij bent als ouder niet de doelgroep. Daarom dat je het zelf niet altijd even goed snapt (misschien).

Ze delen hun leven met je kind, ook de intieme momenten

Influencers maken video’s of foto’s over hun dagelijkse leven. Je kan dus vanop de eerste rij zijn/haar leven volgen. Niet enkel de leuke momenten, maar ook de droevige momenten zoals liefdesverdriet, een ruzie met een vriend of een slecht rapport. Dat schept een band en je krijgt het gevoel alsof je de persoon écht kent.

Ze zijn aanspreekbaar

Je kan niet alleen meekijken naar hun dagelijkse leven, ze zijn bovendien ook erg aanspreekbaar. In een livestream kan je soms een praatje slaan met hen of ze beantwoorden berichtjes. Daardoor wordt de band met je kind nog meer versterkt, want influencers voelen aan als vrienden bij wie je kind terecht kan.

Wat ze doen, is herkenbaar

Vertelt een influencer over een toffe dag met vrienden of over een ruzie met ouders, dan klinkt dat waarschijnlijk erg herkenbaar voor je kind. Je kind kijkt dan ook op naar het leven van een influencer en haalt bijvoorbeeld advies uit hoe zij omgaan met ruzies, moeilijke beslissingen of studeren.

Net omdat influencers zo aanspreekbaar zijn, herkenbare content maken én  een inkijk geven in hun privéleven, voelen ze voor veel jongeren aan als een ‘vriend’ of held. 

Dat kan positief zijn: wanneer een influencer oproept om de coronamaatregelen na te leven of een solidariteitsactie op poten zet, zullen veel jongeren volgen. 

Maar soms kan dit ook minder leuke gevolgen hebben: zo kan een influencer wel eens een gevaarlijke challenge aanmoedigen of kan je kind erg onder de indruk zijn wanneer er iets met zijn/haar favoriete influencer gebeurt. 

Enne... be prepared: veel van die influencers hebben een eigen kledinglijn of verkopen gadgets. De kans is groot dat je kind daar om smeekt bij een volgende verjaardag of kerst...