Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Facebook is een sociaal netwerk: je kan er online vrienden of anderen vinden. Facebook is heel populair: veel jongeren maar ook ouderen hebben een account.

Facebook is gratis, het bedrijf haalt winst uit reclame en spelletjes.

Zo werkt het

 • Surf naar Facebook.com of installeer de app op je smartphone of tablet.
 • Maak een profiel aan.
 • Stuur ‘vrienden’ een vriendschapsverzoek.
 • Accepteer of weiger vriendschapsverzoeken die je van anderen krijgt.
 • Volg pagina’s of groepen die je interessant vindt.
 • Reageer op een bericht van anderen.
  • Je kan reageren door op een emoticon te klikken.
  • Je kan reageren met een tekst of een afbeelding.
 • Deel informatie.
  • Je kan informatie over jezelf (tekst, foto of video) delen in een statusupdate.
  • Je kan een bericht van anderen delen met jouw vrienden.
 • Volg wat er gebeurt op de tijdlijn.
 • Stuur persoonlijke berichten naar een vriend of een groep vrienden.

Facebooktaal

Like: Laat weten dat je iets leuk vind door op het ‘duimpje’ te klikken. Blijf langer met je muis of vinger over de like-duim zweven, dan krijg je extra opties (Haha/Grappig, Wow/Verbluft, Sad/Verdrietig, Angry/Boos)

Profiel: Jouw persoonlijke profiel bestaat uit informatie over jezelf, een profiel- en bannerfoto. Alle berichten die je maakt en deelt zijn te zien op je tijdlijn ... Een organisatie of groep mag een profiel niet gebruiken. Met andere profielen word je vrienden.

Pagina: Een plaats op Facebook van een merk, een bekende persoon, een organisatie ... Net zoals een persoonlijk profiel geeft een pagina informatie over de organisatie, een profiel- en bannerfoto en een tijdlijn. Met pagina’s word je geen vrienden, pagina’s like je / vind je leuk.

Groep: Een groep is een plek waar een mensen (profielen) samen komen rond een onderwerp. Een groep kan publiek (openbaar) zijn, gesloten of privé. Het verschil tussen een gesloten en privé groep is dat een gesloten groep te vinden is via de zoekfunctie en dat de leden van de groep zichtbaar zijn voor iedereen. Een private groep is niét vindbaar en haar leden zijn onzichtbaar.

Post: Een bericht op Facebook. In zo'n bericht kan je een status posten, foto’s/video’s, een link of een gebeurtenis delen met vrienden. Deze post verschijnt dan op je eigen tijdlijn of op de tijdlijn van een vriend/pagina/ ... Je verward zo'n openbaar bericht best niet met de chatfunctie. Afhankelijk van de instelling van je bericht is het zichtbaar voor iedereen, voor vrienden van vrienden, voor (een groep van) je vrienden of enkel voor jezelf.

Een Facebook post op iemands tijdslijn is voor iedereen zichtbaar. Verwar dit niet met de chatfunctie!

Status: Een bericht hoe het met je gaat of wat je aan het doen bent.

Tijdlijn: Elk profiel en elke pagina geeft een overzicht van alle posts.De meest recente berichten staan bovenaan.

Nieuwsfeed: Jouw nieuwsfeed is een verzameling van de tijdlijnen van jouw vrienden en van de pagina’s en organisaties die je leuk vindt. Facebook filtert deze berichten op basis van wat volgens hun berekeningen voor jou interessant is.

Vriendenlijstjes: Je kan je vrienden opdelen in aparte lijstjes. Die lijstjes kan je gebruiken om je privacy beter af te stellen. Op die manier kan je een post (on)zichtbaar maken voor één of meerdere groepen.