Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Instagram is een app voor op je smartphone of tablet. Het is een sociaal netwerk waarmee je foto’s of video’s kan delen. Je hebt accounts over onderwerpen zoals auto’s, eten, make-up, bands ... maar net zo goed zijn er accounts die meer aanvoelen als een plakboek vol herinneringen.

Instagram is populair omdat foto’s op eenvoudige, snelle manier kan bewerken en filters kan gebruiken. Een filter is als een speciaal effect, je maakt er je foto zwart/wit, sepia, flou of juist scherper mee. Jongeren gaan hier creatief mee aan de slag en zullen zelden een foto publiceren zonder de gepaste filter. Ook het gebruik van hashtags (#), een manier om snel foto’s over een bepaald onderwerp terug te vinden) en de opkomst van selfies, droegen bij aan het succes.

De app is opgekocht  door Facebook. Je hebt geen apart Facebookaccount nodig, al kan je er wel voor kiezen om je Instagram te koppelen aan je Facebook.

Zo werkt het

 • Maak een Instagram account aan

 • Zoek en volg accounts die je leuk vindt

 • Zet een eigen foto of video online

Hoe zet ik een foto op Instagram?

Rechtstreeks via Instagram
 • Open de Instagram app
 • Maak een foto of video
 • Bewerk de foto (inzoomen, draaien, filter)
 • Voeg een beschrijving en / of hastags toe
 • Plaats de foto of video op Instagram
Met de camera van je smartphone of tablet
 • Maak een foto of een video met je camera op je smartphone of tablet.
 • Kies bij ‘delen’ voor Instagram
 • Bewerk de foto (inzoomen, draaien, filter)
 • Voeg een beschrijving en / of hastags toe
 • Plaats de foto of video op Instagram

Instagram taal

Filter Instagram: biedt  heel wat mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Je kan een foto bijknippen, draaien of je kan ook de kleuren van de foto aanpassen. Je kan de kleuren afzonderlijk aanpassen of een filter toepassen. Door een filter te gebruiken verandert het gevoel van een foto.

Hashtag: In de beschrijving van je foto kan je verwijzen naar dingen die met de afbeelding te maken hebben. Dat kan je doen door  ‘tags’ of trefwoorden te gebruiken. Je geeft aan dat je zo een tag gebruikt door een  hekje (in het Engels: hash) voor het trefwoord te zetten. Je kan foto’s of video’s met een bepaalde hashtag opzoeken door het trefwoord in te geven in de zoekfunctie.

Bekende hashtags

#nofilter (bij een foto die je onbewerkt, zonder filter post)

#tbt (throwback thursday, beelden uit de oude doos)

#latergram (een post die je een paar dagen na een gebeurtenis pas post)

#dtv (ook voluit #durftevragen, met een vraag, iets waar je naar opzoek bent)

Handle: Net zoals je onderwerpen kan taggen, kan je ook verwijzen naar personen, profielen of accounts. Dat doe je aan de hand van een ander soort tag, een apenstaartje gevolgd door de gebruikersnaam van het profiel waarnaar je wilt verwijzen.

Selfie: Een foto die je van jezelf neemt. Je kan je toestel in je hand houden, maar je kan ook de zelfontspanner of een selfiestick gebruiken. Er zijn tal van varianten op de klassieke selfie. Zo is er de stemfie, de sportfie, de boekfie ...Dat zijn selfies die je in specifieke situaties neemt zoals een selfie tijdens het stemmen, het sporten of het lezen/aankopen ... van een boek.