Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

TikTok is een app die sociale media en muziek combineert. De app is heel populair bij (jonge) tieners. Maar ook meer en meer volwassenen vinden hun weg naar de app. Je kan er makkelijk korte video’s mee maken en ontdekken. Oorspronkelijk werd de app voornamelijk gebruikt om playbackfilmpjes op te nemen, maar intussen zijn er ook heel wat andere korte video's op terug te vinden. 

Zo werkt het

 • Installeer de app op je smartphone of tablet.
 • Maak een profiel aan via je telefoonnumer, je e-mailadres of Facebook.
 • Je account op TikTok is automatisch een openbaar account. Dit betekent dat iedereen jouw profiel kan zien en contact met jou kan opnemen.
  • Wil je liever dat enkel je vrienden je profiel kunnen zien? Ga naar instellingen (tandwieltje) en kies 'privé-account'.
 • 'Echte' accounts van bekende mensen worden aangeduid als 'geverifieerde account'.
 • Je kan effecten gebruiken om je filmpjes extra leuk te maken. Zo kan je beelden versnellen, vertragen of zelfs een duet maken met iemand anders.
 • Je kan video's van anderen bekijken op 2 pagina's:
  • 'For You' page: een pagina waar video's verschijnen die erg populair zijn bij iedereen of getoond worden op basis van je eerder bekeken video's. De 'For You' page is erg belangrijk voor veel kinderen en jongeren, omdat je heel makkelijk veel extra likes en volgers kan verzamelen als een video van jezelf op de 'For You' page belandt.
  • 'Following' page: een pagina waar je kan kijken naar de video's van alle mensen die je volgt.
 • Je kan video's of gebruikers rapporteren of blokkeren door bovenaan rechts te kiezen voor 'report abuse' of 'block this user' in hun profiel.

Wist je dat?

 • TikTok vroeger Musical.ly heette? 
 • Jongeren die actief zijn op deze app TikTokkers heten?
 • Kinderen in principe maar vanaf 13 jaar TikTok mogen gebruiken, net zoals Instagram?
 • Er regelmatig nieuwe challenges verschijnen op TikTok? Vaak zijn dat grappige dansjes, die moeilijk zijn om na te doen.
 • Veel gebruikers de hashtag #FYP toevoegen aan hun video's om sneller op de 'For You' page terecht te komen?
 • Je razendsnel populair kan worden op TikTok? Eén originele video kan genoeg zijn om viraal te gaan.
 • Je op TikTok een filmpje kan maken met je vrienden of je favoriete artiest?
 • Je ook stories kan plaatsen op TikTok van maximum 15 seconden die maar 24 uur zichtbaar zijn? Die stories vind je gewoon tussen alle andere posts op je feed.

Waarom is TikTok zo populair?

TikTok is een app waarmee je korte video's van maximum 3 minuten opneemt. Net als Snapchat en Instagram is TikTok erg populair bij kinderen en jongeren. Zelfs beroemdheden gebruiken de app om liedjes te verspreiden. Maar hoe komt dat nu?

Ouders kijken niet mee

Jongeren ‘vluchten’ altijd naar nieuwe platformen. In tegenstelling tot Facebook en Instagram zitten er immers nauwelijks volwassenen op TikTok.

Jongeren kunnen zich creatief uiten

TikTok vormt een ‘veilige omgeving’ waar jongeren zichzelf kunnen uiten ten opzichte van leeftijdsgenoten.

Iedereen kan succesvol zijn

In tegenstelling to andere sociale media kan je op TikTok wel plots beroemd worden. Niet het aantal likes, maar wel de inhoud van jouw dansfilmpje maken namelijk het verschil. Een knotsgekke video kan dus uit het niets erg goed scoren.

Samen filmpjes maken

Samen content maken, dat is waarnaar jongeren op zoek zijn. Ze willen graag samen met hun vrienden filmpjes maken en die met de wereld delen. Zo zijn er opties als ‘React’ en ‘Duet’, waarin je met twee kan zingen.

Jongeren testen hun grenzen af

Daarvoor zijn de gekke video’s en challenges ideaal: hoe zotter, hoe liever!

Jongeren zoeken bevestiging

Jongeren ontdekken nog volop wie ze zijn. Op TikTok krijgen ze status en bevestiging: door die ene gekke challenge te doen, krijgen ze veel likes en worden ze populair.

Privacy en andere bezorgdheden over TikTok

Waarover praat je best even met je kind? Weet dat je als ouder via TikTok Family Pairing ook een aantal zaken kan opvolgen bij je tiener. Hoe dat juist in z'n werk gaat, ontdek je hier!

Privacyinstellingen

Wist je dat net aangemaakte profielen automatisch op openbaar worden ingesteld? Dat betekent dat gebruikers wereldwijd berichten en video’s kunnen sturen. Klik op het tandwieltje onder ‘Profiel’ om locatiegegevens en notificaties te verbergen. Zo kan je ervoor kiezen om zelfgemaakte video’s enkel met vrienden te delen.

Volgers en vriendschapsverzoeken

Maak hierover duidelijke afspraken. Leg je kind bijvoorbeeld uit dat het beter is om geen vriendschapsverzoeken van onbekenden te accepteren.

Wat wel delen, en wat niet?

Belangrijk is dat je kind leert stilstaan bij wat het wel of niet deelt online, en wat er met persoonlijke informatie kan gebeuren. Zo is er op dit moment veel onduidelijkheid over hoe TikTok met privégegevens omspringt. Praat hierover en moedig aan om hier bewust mee bezig te zijn.

Portretrecht

Samen filmpjes maken is leuk, maar let erop dat degene die je filmt hiermee akkoord gaat. Vraag dus altijd eerst toestemming voor je een foto of filmpje van iemand anders online zet.

Meer tips over privacyinstellingen?

 • In dit artikel lees je alles over hoe je samen met je kind de eerste stappen op sociale media kan zetten. 
 • Dankzij deze checklist zie je in één oogopslag op welke privacyinstellingen je best let bij het aanmaken van een nieuw sociale media account!