Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

TikTok is een app die sociale media en muziek combineert. De app is heel populair bij (jonge) tieners. Je kan er makkelijk korte video’s (max. 15 seconden) mee maken en ontdekken. Oorspronkelijk werd de app voornamelijk gebruikt om playbackfilmpjes op te nemen, maar intussen zijn er ook heel wat andere filmfragmenten op terug te vinden.

  Zo werkt het

  • Installeer de app op je smartphone of tablet.
  • Maak een profiel aan via je telefoonnumer, je e-mailadres of Facebook.
  • Importeer je telefoonnumer of Facebook vrienden. Zo krijg je filmpjes van je vrienden te zien.
  • Je account op TikTok is automatisch een openbaar account. Dit betekent dat iedereen jouw profiel kan zien en contact met jou kan opnemen.
  • Wil je liever dat enkel je vrienden je profiel kunnen zien? Ga je naar instellingen (tandwieltje) en kies je 'privé-account'.
  • 'Echte' accounts van bekende mensen worden aangeduid met een kroontje.
  • Je kan effecten gebruiken om je filmpjes extra leuk te maken. Zo kan je beelden versnellen, vertragen of zelfs een duet maken met iemand anders.
  • Je kan deelnemen aan wedstrijden van TikTok. Kies hiervoor een thema dat je leuk vindt en ga de strijd aan!
  • Je kan video's of gebruikers rapporteren of blokkeren door bovenaan rechts te kiezen voor 'report abuse' of 'block this user'.

  Wist je dat?

  • TikTok vroeger Musical.ly heette? 
  • Jongeren die actief zijn op deze app TikTokkers heten?
  • Kinderen in principe maar vanaf 13 jaar TikTok mogen gebruiken, net zoals Facebook?
  • Je op TikTok een filmpje kan maken met je vrienden of je favoriete artiest?

  Waarom is TikTok zo populair?

  TikTok is een app waarmee je muziekfilmpjes van maximum vijftien seconden opneemt. Net als Facebook, Instagram en WhatsApp is TikTok erg populair bij kinderen en jongeren. Zelfs beroemdheden gebruiken de app om liedjes te verspreiden. Maar hoe komt dat nu?

  Ouders kijken niet mee

  Jongeren ‘vluchten’ altijd naar nieuwe platformen. In tegenstelling tot Facebook en Instagram zitten er immers nauwelijks volwassenen op TikTok.

  Jongeren kunnen zich creatief uiten

  TikTok vormt een ‘veilige omgeving’ waar jongeren zichzelf kunnen uiten ten opzichte van leeftijdsgenoten.

  Iedereen kan succesvol zijn

  In tegenstelling to andere sociale media kan je op TikTok wel plots beroemd worden. Niet het aantal likes, maar wel de inhoud van jouw dansfilmpje maken namelijk het verschil. Een knotsgekke video kan dus uit het niets erg goed scoren.

  Samen filmpjes maken

  Samen content maken, dat is waarnaar jongeren op zoek zijn. Ze willen graag samen met hun vrienden filmpjes maken en die met de wereld delen. Zo zijn er opties als ‘React’ en ‘Duet’, waarin je met twee kan zingen.

  Jongeren testen hun grenzen af

  Daarvoor zijn de gekke video’s en challenges ideaal: hoe zotter, hoe liever!

  Jongeren zoeken bevestiging

  Jongeren ontdekken nog volop wie ze zijn. Op TikTok krijgen ze status en bevestiging: door die ene gekke challenge te doen, krijgen ze veel likes en worden ze populair.

  Privacy en andere bezorgdheden over TikTok

  Waarover praat je best even met je kind?

  Privacyinstellingen

  Wist je dat net aangemaakte profielen automatisch op openbaar worden ingesteld? Dat betekent dat gebruikers wereldwijd berichten en video’s kunnen sturen. Klik op het tandwieltje onder ‘Profiel’ om locatiegegevens en notificaties te verbergen. Zo kan je ervoor kiezen om zelfgemaakte video’s enkel met vrienden te delen.

  Volgers en vriendschapsverzoeken

  Maak hierover duidelijke afspraken. Leg je kind bijvoorbeeld uit dat het beter is om geen vriendschapsverzoeken van onbekenden te accepteren.

  Wat wel delen, en wat niet?

  Belangrijk is dat je kind leert stilstaan bij wat het wel of niet deelt online, en wat er met persoonlijke informatie kan gebeuren. Zo is er op dit moment veel onduidelijkheid over hoe TikTok met privégegevens omspringt. Praat hierover en moedig aan om hier bewust mee bezig te zijn.

  Portretrecht

  Samen filmpjes maken is leuk, maar let erop dat degene die je filmt hiermee akkoord gaat. Vraag dus altijd eerst toestemming voor je een foto of filmpje van iemand anders online zet.

  Meer tips over privacyinstellingen?

  • In dit artikel lees je alles over hoe je samen met je kind de eerste stappen op sociale media kan zetten. 
  • Dankzij deze checklist zie je in één oogopslag op welke privacyinstellingen je best let bij het aanmaken van een nieuw sociale media account!