Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

TikTok is een app die sociale media en muziek combineert. De app is heel populair bij (jonge) tieners. Je kan er makkelijk korte video’s (max. 15 seconden) mee maken en ontdekken. Oorspronkelijk werd de app voornamelijk gebruikt om playbackfilmpjes op te nemen, maar intussen zijn er ook heel wat andere filmfragmenten op terug te vinden.

  Zo werkt het

  • Installeer de app op je smartphone of tablet.
  • Maak een profiel aan via je telefoonnumer, je e-mailadres of Facebook.
  • Importeer je telefoonnumer of Facebook vrienden. Zo krijg je filmpjes van je vrienden te zien.
  • Je account op TikTok is automatisch een openbaar account. Dit betekent dat iedereen jouw profiel kan zien en contact met jou kan opnemen.
  • Wil je liever dat enkel je vrienden je profiel kunnen zien? Ga je naar instellingen (tandwieltje) en kies je 'privé-account'.
  • 'Echte' accounts van bekende mensen worden aangeduid met een kroontje.
  • Je kan effecten gebruiken om je filmpjes extra leuk te maken. Zo kan je beelden versnellen, vertragen of zelfs een duet maken met iemand anders.
  • Je kan deelnemen aan wedstrijden van TikTok. Kies hiervoor een thema dat je leuk vindt en ga de strijd aan!
  • Je kan video's of gebruikers rapporteren of blokkeren door bovenaan rechts te kiezen voor 'report abuse' of 'block this user'.

  Wist je dat?

  • TikTok vroeger Musical.ly heette? 
  • Jongeren die actief zijn op deze app TikTokkers heten?
  • Kinderen in principe maar vanaf 13 jaar TikTok mogen gebruiken, net zoals Facebook?
  • Je op TikTok een filmpje kan maken met je vrienden of je favoriete artiest?

  Waarom is TikTok zo populair?

  Sinds 2017 heeft TikTok een explosieve groei doorgemaakt. De muziekapplicatie ontpopte zich tot een bijzonder populaire app en vond zijn weg naar miljoenen smartphoneschermen. Ook beroemdheden sprongen al gauw op de kar van TikTok. Zo gebruiken bekende artiesten als Justin Bieber, Ed Sheeran en Taylor Swift de app zelfs om nieuwe liedjes te verspreiden. Maar ook dichter bij huis is TikTok - naast Facebook, Instagram en WhatsApp - inmiddels tot een vaste waarde uitgegroeid. Vooral onder kinderen in de lagere en middelbare school is de app dan ook erg geliefd. Maar hoe komt dat nu?

  Mogelijkheid tot interactie

  TikTok biedt veel mogelijkheden om samen content te maken, en dat is waarnaar jongeren op zoek zijn. Ze willen graag samen met hun vrienden inhoud creëren en delen met de wereld. TikTok speelt daar handig op in door enkele features die contact met anderen stimuleren - van een simpel chatsysteem tot ‘react’- en zelfs ‘duet’-functies.

  Grenzen aftasten

  Jongeren testen graag hun grenzen af. Daarvoor zijn de gekke video’s en challenges ideaal: hoe zotter, hoe liever!

  Geen ouders te bespeuren

  In tegenstelling tot Facebook en ook steeds meer Instagram zijn er op TikTok vrijwel geen ouders te bespeuren. Jongeren 'vluchten' altijd naar nieuwe platformen. Die vormen namelijk 'veilige omgevingen' waarin ze zichzelf onder leeftijdsgenoten kunnen uiten.

  Iedereen kan succesvol zijn

  TikToks werking is op een vernuftig algoritme gebaseerd, waarbij de inhoud en originaliteit van jouw video primeert. Of zoals de Chinese ontwikkelaar ByteDance het stelt, moeten video’s “creativiteit en plezier aanwakkeren”. Niet het aantal likes of interacties, maar wel de aard van jouw dansfilmpje maken dus het verschil. Een knotsgekke video kan met andere woorden uit het niets erg goed scoren.

  Op zoek naar bevestiging

  Door experimentatie ontdekken jongeren wie ze zijn. Ze kunnen op een platform als TikTok ook aanzien en bevestiging krijgen voor hun experimenteel gedrag: door die ene gekke challenge te doen, krijgen ze veel likes en worden ze populair.

  Privacy en andere bezorgdheden over TikTok

  Net als bij andere sociale media is het ook bij TikTok belangrijk om samen met je kind stil te staan bij de mogelijke risico’s die aan de leuke muziek- en videoapp verbonden zijn . Zo worden net aangemaakte profielen automatisch op ‘openbaar’ ingesteld. Dit betekent dat gebruikers wereldwijd berichten en video’s kunnen sturen. Toon je kinderen hoe je een openbaar profiel privé maakt en leg hen uit welke vriendschapsverzoeken te accepteren, en welke beter niet.

  Naast de juiste privacyinstellingen is het natuurlijk belangrijk dat je kind weet wat het wel of niet deelt online, en wat er met persoonlijke informatie kan gebeuren. Zo is er op dit moment veel  onduidelijkheid over hoe TikTok met private data omspringt. Praat hierover met je kind en moedig hem/haar aan om hier bewust mee bezig te zijn.

  Meer tips over privacyinstellingen?

  • In dit artikel lees je alles over hoe je samen met je kind de eerste stappen op sociale media kan zetten. 
  • Dankzij deze checklist zie je in één oogopslag op welke privacyinstellingen je best let bij het aanmaken van een nieuw sociale media account!