Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Kan ik mijn kind controleren op TikTok?

TikTok is een populaire app waar heel wat jongeren dagelijks een stroom aan korte video's te zien krijgen. Ze zien er creatieve video's, nieuws, of de mening van andere mensen, en kunnen ook chatten. Als ouder wil je misschien zicht hebben op de TikTok activiteiten van je kind. Met de Family Pairing functie van TikTok kan je het TikTok account van je kind tot op zekere hoogte monitoren. Hoe je dat doet en wat je allemaal kan instellen, lees je in dit artikel over Family Pairing op TikTok.

TikTok Family Pairing, wat is dat?

De Family Pairing (Gezinskoppeling) functie van TikTok helpt je als ouder of voogd om de TikTok avonturen van je kind beter te begrijpen. Je kan er enkele beperkingen op tijd, inhoud en contact instellen. Het is dus een handig hulpmiddel om het TikTok gebruik van je kind mee te begeleiden, en is een goede aanleiding om met je kind te praten en afspraken te maken over hun TikTok gebruik.

TikTok Family Pairing kan gebruikt worden voor tieners tussen 13 en 17 jaar. Vanaf 18 jaar wordt deze functie automatisch uitgeschakeld. Je kan deze functie enkel gebruiken door jouw account aan het account van je kind te koppelen, je kind is dus sowieso op de hoogte van het ouderlijk toezicht.

Ouderlijk toezicht, een goed idee?

Ouderlijk toezicht instellen op de apps van je kind, het lijkt een gouden oplossing. Toch is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat tieners die instellingen vaak weten te omzeilen. Een goed gesprek en duidelijke afspraken met je tiener blijven dus de beste basis om van te vertrekken, ouderlijk toezicht kan daarbij een handig hulpmiddel zijn om de gemaakte afspraken mee op te volgen. Meer over ouderlijk toezicht lees je hier.

5 vragen over ouderlijk toezicht op TikTok

Kan ik de tijd die mijn kind doorbrengt op TikTok beperken?

Ja, dat kan. Je kan een tijdslimiet instellen via Family Pairing. Wil je je kind soms toestaan om langer op TikTok te zitten, dan kan je een code instellen die ingegeven moet worden om extra tijd op TikTok te krijgen.

Naast een tijdslimiet instellen, kan je ook kijken hoeveel tijd je kind de afgelopen 4 weken heeft doorgebracht op TikTok en hoeveel keer je kind de app per dag geopend heeft.

Kan ik controleren met wie mijn kind contact heeft?

Dat kan deels. Je kan niet kijken naar wie je kind allemaal berichten stuurt of met wie het in contact komt, maar je kan wel enkele dingen instellen om te beperken wie er contact kan opnemen met je kind.

  • Zichtbaarheid van het profiel van je kind. Je kan instellen of het profiel van je kind openbaar of privé staat, en of het tussen 'voorgestelde profielen' mag verschijnen bij anderen.
  • Video's liken of opmerkingen geven op video's van je kind. Je kan beslissen wie de video's van je kind mag liken of erop mag reageren. Je kan daarvoor kiezen uit 'niemand', 'alleen volgers' of 'alleen volgers die je kind ook volgt'
  • Berichten sturen naar je kind. Je kan instellen wie er berichten mag sturen naar je kind. Daarvoor kan je kiezen uit 'niemand', 'volgers die jij ook volgt', 'personen aan wie jij berichten stuurt', 'voorgestelde vrienden' of 'iedereen'. 

Goed om te weten: de mogelijkheid om privéberichten te sturen is standaard uitgeschakeld voor accounts van kinderen onder de 16 jaar. 

Kan ik beperken welke inhoud mijn kind te zien krijgt op TikTok?

Ja, dat kan op verschillende manieren. 

  • Beperkte modus instellen. TikTok heeft een 'beperkte modus' waarin enkel inhouden getoond worden die voor alle doelgroepen gepast zijn. Andere content wordt hieruit gefilterd, zoals bijvoorbeeld seksueel suggestieve content, geweld, vloeken, ... Opgelet! Deze modus is niet waterdicht, er glippen soms toch video's door de mazen van het net.
  • Trefwoorden of hashtags filteren. Je kan een aantal woorden of hashtags ingeven, hierover krijgt je kind dan geen video's te zien.
  • Zoekfunctie uitschakelen. Je kan de zoekfunctie op TikTok uitschakelen voor je tiener. Op die manier krijgt deze enkel de voorgestelde video's te zien, en kan het niet zelf op zoek gaan naar andere inhouden.
Kan ik TikTok meldingen uitschakelen voor mijn kind?

Ja, dat kan. Je kan een bepaalde periode inschakelen waarop je kind geen pushmeldingen ontvangt. Standaard staat dit ingesteld tussen 21u (13-15 jaar) of 22u (16-17 jaar) en 8u 's ochtends, maar je kan deze instellingen zelf aanpassen naar door jou gekozen uren.

Kan ik accounts rapporteren waarover ik me zorgen maak?

Ja, dat kan. Net zoals elke TikTok gebruiker, kan je ongepaste accounts, video's of berichten rapporteren.

Hoe activeer ik Family Pairing op TikTok?

Om toegang te krijgen tot de Gezinskoppeling functie van TikTok, heb je een eigen TikTok account nodig. Eens je dat hebt, kan je jouw account koppelen aan dat van je kind, door je kind een QR-code te laten scannen. In de gids voor verzorgers van TikTok zie je - uiteraard via een video - hoe je dat precies doet.

Meer weten over TikTok?

Benieuwd wat TikTok juist is, welke functies er allemaal zijn en waar je best voor kan opletten als ouder? Ontdek er hier alles over!  Op zoek naar manieren om afspraken te maken over de eerste TikTok account van je kind? Doe dan samen onze TikTok check!