Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Kan ik mijn kind controleren op Snapchat?

Snapchat is een populaire app voor jongeren om te communiceren met hun vrienden. Ze sturen elkaar filmpjes, foto's en berichten en delen hun locatie. Als ouder is het niet altijd duidelijk wat je kind te zien krijgt op Snapchat en met wie het contact heeft. Daarom is er het Snapchat Family Center, waarmee je in zekere mate kan meekijken. In dit artikel lees je hoe dat ouderlijk toezicht op Snapchat precies in elkaar zit. 

Snapchat Familiecentrum: wat is dat?

Het Familiecentrum (Family Center) van Snapchat helpt je als ouder of voogd om te begrijpen hoe je kind Snapchat gebruikt en met wie het daar contact heeft. Door - tot op zekere hoogte - mee te kijken, kan je vlotter met je tiener praten over hun Snapchat gebruik. Zo kan je samen afspraken maken waar jullie je beiden in kunnen vinden. 

Het Familiecentrum is er voor ouders vanaf 25 jaar met tieners tussen 13 en 17 jaar. Van zodra je kind 18 jaar wordt, valt het ouderlijk toezicht sowieso weg. Bovendien kan je het ouderlijk toezicht op Snapchat alleen gebruiken als je kind hier van op de hoogte is: je kind moet een uitnodiging accepteren van jouw account. 

Ouderlijk toezicht, een goed idee?

Ouderlijk toezicht instellen op de apps van je kind, het lijkt een gouden oplossing. Toch is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat tieners die instellingen vaak weten te omzeilen. Een goed gesprek en duidelijke afspraken met je tiener blijven dus de beste basis om van te vertrekken, ouderlijk toezicht kan daarbij een handig hulpmiddel zijn om de gemaakte afspraken mee op te volgen. Meer over ouderlijk toezicht lees je hier.

5 vragen over ouderlijk toezicht op Snapchat

Kan ik de tijd die mijn kind doorbrengt op Snapchat beperken?

Neen, je kan via het Family Center van Snapchat niet bepalen hoe lang je kind op Snapchat kan. Ook kan je niet zien hoeveel tijd je kind doorbrengt op Snapchat. Zelf goede afspraken maken is dus de boodschap. Wil je de tijd die je kind kan doorbrengen op een toestel of app beperken? Dat kan wel via tools voor ouderlijk toezicht zoals Google Family Link of Schermtijd van Apple.

Kan ik controleren met wie mijn kind contact heeft?

Ja, dat kan. Je krijgt via het Family Center van Snapchat zicht op de vrienden waarmee je tiener op Snapchat zit, en op de groepen waarin je kind meechat. 

  • Je kan de lijst met vrienden bekijken en kan ook specifiek de nieuwste contacten zien die je tiener toevoegde.
  • Je kan de volledige deelnemerslijst bekijken van groepschats waar je tiener de laatste 7 dagen actief aan deelnam.
  • Je kan een lijst bekijken van Snapchat vrienden en groepen waar je tiener de afgelopen 7 dagen actief mee heeft gechat.

Belangrijk: je kan niet zelf nieuwe contactpersonen goedkeuren of de inhoud van chats zien. Je stelt de privacy-instellingen van het account van je kind dus best goed samen in. Geen idee hoe daar aan te beginnen? Ons stappenplan kan je helpen.

Kan ik gevoelige inhoud op Snapchat beperken?

Via het Family Center van Snapchat kan je instellen dat je tiener gevoelige inhoud in 'verhalen' en 'spotlight' niet te zien krijgt. Dat betekent dat Snapchat bepaalde gevoelige inhoud zal wegfilteren voor jouw kind. 

Kan ik accounts rapporteren waarover ik me zorgen maak?

Ja, dat kan. Merk je in de vriendenlijst van je kind een account op waarover je je zorgen maakt? Dan je dit als ouder vertrouwelijk melden via het pictogram met een vlagje. Je melding komt terecht bij het 24/7-team van Snapchat. 

Je tiener krijgt hier geen melding van, toch is het aan te raden om hierover met je kind in gesprek te gaan. Zo kan jij aangeven waar je je zorgen over maakt, en kan je kind zich meer bewust worden van mogelijke verdachte accounts en leren hoe het deze zelf kan rapporteren. Bovendien weet je kind zo ook dat het bij jou terecht kan als het iets minder leuk meemaakt online.

Kan ik vermijden dat mijn kind de My AI chatbot van Snapchat gebruikt?

Ja, je kan aangeven dat je kind niet mag chatten met My AI, de ingebouwde chatrobot van Snapchat. Je kind kan nog steeds berichten sturen naar My AI, maar de chatbot zal niet meer reageren.

Hoe activeer ik ouderlijk toezicht op Snapchat?

Om toegang te krijgen tot het Familiecentrum van Snapchat en mee te volgen wat je kind er doet, heb je een eigen Snapchat account nodig. Daarop kan je jouw account met die van je kind verbinden. Op de website van Snapchat staat duidelijk uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat. 

Meer weten over Snapchat?

Benieuwd wat Snapchat juist is, welke functies er allemaal zijn en waarom het zo populair is onder jongeren? Ontdek er hier alles over!