Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Snapchat is een gratis app waarmee je snel foto’s en filmpjes naar je volgers kan sturen en kan chatten met je vrienden. Je kan de foto’s bewerken met leuke filters of stickers en er tekst aan toevoegen. Uniek aan Snapchat is dat de beelden al na enkele seconden permanent verdwijnen, zodra de ander ze bekijkt. De app is vooral populair bij tieners.

Hoe werkt Snapchat?

Een account aanmaken kan pas vanaf 13 jaar, tenzij gebruikers toestemming hebben van hun ouders. Zodra je een profiel hebt, kan je foto’s en filmpjes versturen naar je vrienden. Hoelang deze ‘snaps’ zichtbaar blijven, kies je zelf. Heeft de ander je snap bekeken? Dan wordt die vernietigd. 

Snapchat is erg gekend om zijn filters en lenzen: via filters leg je een soort laagje over je foto, terwijl je met lenzen 3D-effecten kan toevoegen. Zo kan je jezelf konijnenoren geven, maar je kan ook een ‘face swap’ doen met een vriend, waarbij je van gezicht wisselt. Heb je echt een superleuke snap die je met iedereen wil delen? Dan kan je hem vastpinnen in je verhaal: daar kunnen al je vrienden de snap 24 uur bekijken.

Snaptaal: wat is een 'streak'?

Heb je iemand een foto of filmpje gestuurd en antwoordt die persoon binnen de 24 uur met een nieuwe snap? Dan hebben jullie een streak! Te herkennen aan het vlammetje bij de naam van de contactpersoon, met het aantal dagen erbij dat de streak al aan de gang is. Voor sommige jongeren is het een wedstrijdje om een streak zo lang mogelijk vol te houden.

Over sexting en screenshots

Aangezien je foto’s en filmpjes in principe niet kan bewaren, wordt Snapchat vaak gebruikt om aan sexting te doen. Zo kunnen intieme beelden niet op andermans telefoon blijven staan.

Maar… je kan toch een screenshot nemen? Klopt, maar als iemand een screenshot neemt van je foto of filmpje, krijg je daar zelf een melding van. Er bestaan intussen wel al manieren om deze ‘safety feature’ van Snapchat te omzeilen. Je leert je kind dus best hoe je veilig kan sexten: deze how-to zet de basics op een rijtje.

Ik heb al wel gesext op Snapchat, ja, maar ik heb mijn gezicht nooit mee op de foto gezet.
Anoniem, 15 jaar

Is Snapchat veilig?

Snapchat koppelt je account aan je telefoonnummer en maakt twee-factorauthenticatie mogelijk: log je in op een nieuw toestel, dan moet je een extra beveiligingscode invoeren. Zo kan niemand anders in je account. Ook zijn de standaardinstellingen van Snapchat zo dat enkel vrienden die je hebt toegevoegd rechtstreeks contact met je kunnen opnemen of je verhaal kunnen bekijken. Wil je dit aanpassen, dan moet je zelf je privacy-instellingen wijzigen.

Wel is het zo dat Snapchat toegang heeft tot alles wat je doet en deelt. Je snaps, je chatgeschiedenis … Zelfs je locatie wordt bijgehouden: zo kunnen je vrienden op de ‘Snap Kaart’ zien waar je bent, en andersom. Je kan deze functie uitzetten via de algemene instellingen van de app.

Snapchat gebruikt al deze informatie om je gerichte advertenties te sturen. Benieuwd wat Snapchat weet over je kind? Door in Snapchat naar ‘Mijn gegevens’ te gaan en vervolgens op ‘Verzoek versturen’ te klikken, kan je alle gegevens opvragen die Snapchat bijhoudt. 

En wat met reclame?

Bedrijven kunnen op verschillende manieren adverteren op Snapchat:

  • Als gebruiker kan je ‘snap ads’ (advertenties in de vorm van een snap) tegenkomen tussen de verhalen van je vrienden.

  • Merken kunnen hun eigen lens creëren en promoten.

  • Er zijn ook influencers op Snapchat! Ze kunnen betaald worden om producten te promoten in hun snaps of om het account van een bedrijf tijdelijk ‘over te nemen’ en verhalen te delen.

Leer je kind om kritisch te kijken naar al deze vormen van reclame: deze tips helpen je op weg.