Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Snapchat is een app waarmee je makkelijk berichten, foto’s en filmpjes naar je vrienden of volgers kan sturen. Uniek aan Snapchat is dat de beelden verdwijnen nadat je ze bekeken hebt.

Filters en zo

Elke foto of filmpje dat je verstuurt via Snapchat, kan je bewerken met enkele filters. Dat is een soort laagje dat je over je foto of filmpje legt, waardoor je beeld een andere kleur krijgt of je er bijvoorbeeld uitziet als een konijntje. Je kan je foto's en filmpjes ook bewerken door er stickers op te plakken, tekst aan toe te voegen en nog veel meer. Je kan dus heel veel leuke dingen doen met de app!

Snapchat taal

Snap

Het woord 'snap' is een verkorte vorm van 'snapshot', een vlugge foto. Met Snapchat verstuur je 'snaps' naar vrienden die - afhankelijk van je instellingen - 1 tot 10 seconden de tijd hebben om de foto te bekijken. Je kan er ook voor kiezen om geen tijdslimiet op je foto of filmpje te plaatsen. In dat geval blijft je foto of filmpje zichtbaar tot de ontvanger het zelf wegklikt.

Story

Foto’s die je naar al je volgers stuurt en die 24 uur zichtbaar zijn. Sommige merken brengen eigen verhalen die een livestream benaderen. Er bestaan ook stories van merken die elke 24 uur een nieuwe reeks beelden uitbrengen onder de titel ‘discover’. Het gaat dan om enkele grote mediamerken, zowel uit de wereld van print, televisie als digitale media.

Streak

Wanneer je binnen de 24 uur zowel een foto of filmpje naar een persoon gestuurd hebt als een foto of filmpje van dezelfde persoon ontvangen hebt, heb je een streak. Streak zijn herkenbaar aan het vlammetje naast de naam van de persoon waarmee je een streak hebt. In het vlammetje staat het aantal dagen te lezen waarop je onafgebroken foto's en filmpjes naar elkaar gestuurd hebt. Het is een strijd onder jongeren om een zo hoog mogelijke streak te behalen.

Screenshot

Snapchat afbeeldingen verwijderen zichzelf na het ingestelde aantal seconden. Toch kan de ontvanger een screenshot nemen van de afbeelding. De afzender krijgt hiervan dan wel een melding. Maar let op! Er zijn ook een aantal andere apps die deze melding omzeilen, waardoor iemand ongemerkt een screenshot van jouw foto kan nemen.

Replay

Heb je een foto niet goed gezien? Eén keer per dag kan je een foto herbekijken. De afzender krijgt hiervan eveneens een melding.

Lens

Een filter die je kan gebruiken op Snapchat, wordt ook wel eens een 'lens' genoemd. Je hebt een aantal filters die je kan toevoegen om je foto te verfraaien. Zo zijn er een aantal tinten, filters die locatie/tijd/weer toevoegen en filters die je gezicht vervormen, kopiëren of aanpassen. Je kan ook tekenen op een foto, korte boodschappen typen en stickers plakken.