Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Snapchat is een fotoberichten app. Nadat je een account hebt aangemaakt, kan je foto’s en filmpjes sturen die na een bepaalde tijd (tussen de 1 en de 10 seconden) weer verdwijnen bij de ontvanger.

Je kan dus fotoberichten met elkaar delen die zichzelf snel weer vernietigen. Wanneer de ontvanger toch een screenshot neemt van het scherm, krijgt de verzender daarvan een melding. Maar er zijn intussen ook heel wat apps op de markt die dat systeem omzeilen en de ontvanger helpen om toch stiekem deze foto’s te downloaden. Dat kan – maar hoeft niet – problematisch te zijn, aangezien Snapchat wel eens als sexting-app wordt gebruikt, net omdat berichten zichzelf vernietigen.

Met Snapchat kan je foto’s sturen naar één of meerdere vrienden, maar je kan ze ook 24 uur lang delen met al je volgers. Een aantal mediabedrijven hebben een Snapchat kanaal waar je dagelijks een korte ‘aflevering’ met hun nieuws kan volgen. Vaak is dat toegespitst op een thema (vb. sport, tech, mode, lifestyle …). Tegenwoordig zet Snapchat ook meer in op chatberichten. Deze chatberichten zijn, net zoals fotoberichten, tijdelijk.

Snapchat taal

Snap: Het woord 'snap' is een verkorte vorm van 'snapshot', een vlugge foto. Met Snapchat verstuur je 'snaps' naar vrienden die - afhankelijk van je instellingen - 1 tot 10 seconden de tijd hebben om de foto te bekijken.

Story: Foto’s die je naar al je volgers stuurt en die 24 uur zichtbaar zijn. Sommige merken brengen eigen verhalen die een livestream benaderen. Er bestaan ook stories van merken die elke 24 uur een nieuwe reeks beelden uitbrengen onder de titel ‘discover’. Het gaat dan om enkele grote mediamerken, zowel uit de wereld van print, televisie als digitale media.

Screenshot: Snapchat afbeeldingen verwijderen zichzelf na het ingesteld aantal seconden. Toch kan de ontvanger een screenshot nemen van de afbeelding. De afzender krijgt hiervan een melding. Er zijn ook een aantal andere apps die deze melding omzeilen!

Replay: Heb je een foto niet goed gezien? Eén keer per dag kan je een foto herbekijken. De afzender krijgt hiervan eveneens een melding.

Filters: Je hebt een aantal filters die je kan toevoegen om je foto te verfraaien. Zo zijn er een aantal tinten, filters die locatie/tijd/weer toevoegen en filters die je gezicht vervormen, kopiëren, aanpassen. Je kan ook tekenen op een foto, korte boodschappen intikken en stickers plakken.