Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Veilig Online

[Ouderlijk toezicht] Wat is parental control?

‘Parental control’ of ‘ouderlijk toezicht’ is een verzamelnaam voor alle tools die ouders kunnen gebruiken om te bepalen wat kinderen wel en niet kunnen doen op het internet. Dat kan heel breed gaan: je kan bijvoorbeeld instellen naar welke websites je kind niet mag surfen, aankopen in apps blokkeren en beperken hoelang je kind mag gamen.

Hoe werkt parental control?

Parental control vind je op zo goed als elk toestel dat toegang heeft tot het internet, of het nu gaat om een spelconsole, een smartphone of een tablet. Je vindt het terug in de algemene instellingen van het toestel: zoek naar woorden als ‘parental controls’, ‘ouderlijk toezicht’, ‘parental settings’, ‘security settings’, ‘restrictions’, …

Afhankelijk van het toestel kan je verschillende zaken instellen:

Tijdslimieten aangeven

Je kan bepalen dat je kind enkel op specifieke tijdstippen toegang heeft tot het toestel of tot bepaalde apps. Ook kan je een tijdsduur instellen of aangeven wanneer het bedtijd is.

Inhoudelijke filters toepassen

Wil je niet dat je kind bepaalde apps of websites gebruikt of mag je kind enkel games spelen voor zijn of haar leeftijd? Ook dat is bij veel toestellen in te stellen.

In-app aankopen beperken of blokkeren

Kinderen beseffen de waarde van geld nog niet altijd even goed. Vermijd hoge rekeningen door in-app aankopen te blokkeren of bestedingslimieten in te stellen. Bij toestellen van Apple is dit standaard uitgeschakeld.

Controleren wat je kind doet

In sommige gevallen kan je ook een overzicht opvragen van de online activiteiten van je kind, met informatie over welke apps je kind gebruikt en hoelang.

Bepalen met wie je kind contact heeft

Heb je liever niet dat je kind met vreemden gamet, dan kan je de (voice) chat uitschakelen of instellen dat je kind geen uitnodigingen en vriendschapsverzoeken van onbekenden kan krijgen.

Is parental control een goed idee?

Parental control kan een handig hulpmiddel zijn om gemaakte afspraken om te zetten in de praktijk, maar het is belangrijk dat je kind ook begrijpt waarom er bepaalde regels en beperkingen zijn. Parental control is dus zeker niet de eerste stap: beter leg je eerst samen de nodige basisregels vast over gamen, internet en sociale media.

Zo gebruik je parental control

Het ene toestel is het andere niet. Wil je parental control toepassen, maar geen idee wat er mogelijk is en hoe je eraan begint? Op speelhetslim.be vind je een helder overzicht van de instellingen voor ouderlijk toezicht op de meest gebruikte gametoestellen voor kinderen.