Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Wat als je kind een gift wil doen op TikTok?

Hoewel TikTokkers veel tijd en energie stoppen in hun filmpjes, kunnen ze daar niet op dezelfde manier geld aan verdienen als YouTubers. Zo krijgen ze bijvoorbeeld geen centje van de reclame-inkomsten. Wél kunnen ze hun fans om ‘gifts’ of ‘cadeautjes’ vragen. Wat betekent dat precies? En wat moet je daar als ouder over weten?

Wat zijn TikTok gifts?

TikTok gifts zijn virtuele items die je tijdens livestreams kan geven aan een TikTokker. Het kan bijvoorbeeld gaan om een roosje, een verjaardagstaart, een tube zonnecrème … Om zo’n gift te geven, heb je coins nodig. Die koop je via je TikTok-account.

Sommige gifts zijn maar een paar eurocent waard, maar voor het duurste item betaal je vandaag wel meer dan € 500. Als TikTokkers genoeg gifts krijgen, kunnen ze die omzetten in diamanten. Die diamanten kunnen ze op hun beurt laten uitbetalen door TikTok.

Wat verdient een TikTokker daaraan?

Het is niet duidelijk hoeveel geld een TikTokker nu eigenlijk overhoudt aan al die gifts. Zo zijn diamanten niet evenveel waard als coins. Maar wat wel vaststaat, is dat TikTok zelf met het grootste deel van de pot gaat lopen!

3 veelgestelde vragen over TikTok Gifts

Wat vinden kinderen daar leuk aan?

Kinderen kijken vaak hard op naar hun TikTok-helden. Veel van die bekende TikTokkers zijn echte influencers, die fulltime content maken voor sociale media. Kinderen willen graag iets voor hen doen, en al zeker als TikTokkers daar zelf om vragen. Soms delen TikTokkers ook prijzen uit (een shoutout, een duet, …) aan wie de grootste gift geeft.

Kan mijn kind zomaar een gift doen?

TikTok heeft een aantall leeftijdsgrenzen ingesteld, die bepalen wat je kind wel en niet kan doen:

  • 13 jaar: vanaf deze leeftijd kan je kind een account aanmaken.

  • 16 jaar: vanaf deze leeftijd kan je kind livestreams kijken.

  • 18 jaar: vanaf deze leeftijd kan je kind coins kopen en gifts geven.

Maar! Je kind kan gifts geven via jouw eigen TikTok-account. Ook is liegen over je leeftijd heel eenvoudig. Je kind hoeft alleen maar een andere geboortedatum in te geven bij het aanmaken van een account. Wel doet TikTok geregeld controles: klopt je geboortedatum niet, dan wordt je account geblokkeerd.

Hoe betaalt mijn kind daarvoor?

Belangrijk om te weten is dat een creditcard niet noodzakelijk is om coins aan te kopen op TikTok. De afrekening kan ook gewoon via je mobiel abonnement verlopen. Ook als jouw bankgegevens niet gekoppeld zijn aan het TikTok-account dat je kind gebruikt, kan het dus nog altijd geld uitgeven aan coins.

5 tips over TikTok gifts

  1. Maak samen een account aan voor je kind. Zo kan je meteen de juiste geboortedatum instellen. Dit kan je kind nadien niet meer wijzigen.

  2. Kijk mee met je kind. In sommige gezinnen is de regel: TikTok-tijd = qualitytime! Door als ouder mee te kijken, kan je giften vermijden of binnen de perken houden. Bovendien kan je samen op ontdekking gaan en leer je wat je kind zo leuk vindt aan TikTok.

  3. Gebruik TikTok.com in plaats van de app. Wil je kind enkel filmpjes kijken? Of is het nog wat te jong voor een eigen account? Laat je kind dan naar TikTok.com surfen: via de website kan je kind geen gifts geven. 

  4. Zoek samen naar alternatieven. Er zijn heel wat TikTokkers die merchandise verkopen, zoals sokken of een trui. Zo krijgt je kind ook nog wat in ruil! Je kind kan ook maandelijks of eenmalig een klein bedrag storten via Patreon (een soort abonnementsservice die sommige content creators gebruiken). Daarmee behoud je de controle over het bedrag dat je kind besteedt.

  5. Maak goede afspraken. Wil je kind echt heel, heel, héél graag een gift doen? Dat moet dan sowieso via het account van een 18-plusser. Maak daar ook duidelijke afspraken over. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel geld per maand schappelijk is, en of je kind dit uit z’n eigen zak zal betalen. Wil je liever niet dat je kind daar (al) geld aan geeft? Ook dat is helemaal oké. Wat perspectief kan dan helpen: “Vraag het mij over een jaartje nog eens!”