Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Wat is Facebook Messenger?

Facebook Messenger is de gratis chat-app van Facebook. Je kan chatten en (video)bellen in Facebook zelf, maar je kan de chat-app ook apart installeren op je smartphone of tablet. Het grote voordeel van de app is dat je enkel een internetverbinding nodig hebt om berichtjes te sturen of gesprekken te voeren.

Hoe werkt Facebook Messenger?

Je kan Facebook Messenger enkel gebruiken als je al een Facebook account hebt. Daarvoor moet je minstens 13 jaar oud zijn, tenzij je ouders akkoord gaan. Je contactpersonen op Facebook Messenger zijn dan ook gewoon je Facebook vrienden. Daarnaast kan je ook berichtjes sturen naar de contactpersonen in je telefoon, door je contactenlijst te uploaden. En je kan zelfs je sms’jes inladen in de app!

Je kan één op één chatten of een groepsgesprek starten. Ook kan je makkelijk een spraakboodschap, foto of filmpje versturen. Leuk aan Facebook Messenger is dat je stickers en gifs naar elkaar kan sturen: een soort grappige tekeningen of korte filmpjes waarmee je een gevoel kan overbrengen.

Is dat dan hetzelfde als WhatsApp?

Ja, Facebook Messenger heeft veel weg van WhatsApp! Wist je dat de apps zelfs allebei eigendom zijn van Facebook? Er zijn dan ook een paar opvallende gelijkenissen:

  • Net als in WhatsApp kan je zien of je bericht verstuurd is (leeg rondje met vinkje onder je bericht), afgeleverd werd (blauw rondje met vinkje) of gelezen is (rondje met profielfoto van je gesprekspartner).

  • Ook in Facebook Messenger kan je stories of verhalen posten. Die bestaan uit foto’s of filmpjes die je met al je vrienden deelt en die na 24 uur verdwijnen. Op WhatsApp is deze functie wel iets minder populair.

Het grote verschil is dat WhatsApp wél een alleenstaande chat-app is, die geen onderdeel vormt van een sociaal netwerk. Terwijl je voor Facebook Messenger een Facebookaccount nodig hebt, moet je voor Whatsapp over een telefoonnummer beschikken.

Mijn vriendinnen zitten op Facebook Messenger, maar mijn familie gebruikt WhatsApp. Dus ik switch continu tussen die twee.
Silke, 12 jaar

Is Facebook Messenger veilig?

Iedereen die Facebook Messenger heeft, kan je een bericht sturen. Zit je kind op Facebook Messenger, dan kan je dus niet echt vermijden dat vreemden contact proberen op te nemen. Het bericht komt dan wel terecht in ‘berichtverzoeken’: een apart deel van de app waar je berichtjes ontvangt van mensen die niet tot je vriendenlijst behoren. Geef dus zeker mee aan je kind om voorzichtig te zijn met berichtjes die daar binnenkomen.

Wil je de kans verkleinen dat vreemden je kind berichtjes sturen, dan kan je de privacy-instellingen op Facebook aanpassen. Zo kunnen jullie samen instellen dat het profiel van je kind niet vindbaar is in de zoekmachine van Facebook.

Facebook (Messenger) leest mee!

Het is belangrijk om te weten dat Facebook gegevens over zijn gebruikers verzamelt. En ja, dat betekent ook dat Facebook kan ‘meelezen’ met je chatgesprekken. Terwijl je berichten op WhatsApp automatisch versleuteld worden (zodat enkel jij en de ontvanger ze kunnen lezen), is dat bij Facebook niet het geval. Daarvoor moet je zelf een ‘geheim gesprek’ met iemand starten. Enkel dan ben je 100% zeker dat niemand anders ooit kan meelezen. Ook Facebook niet!

En wat met reclame?

Facebook Messenger bevat reclame. Je kan advertenties zien in het overzicht van je gesprekken of je kan reclame krijgen in de vorm van een chatberichtje. Ook tussen je stories of verhalen kan je advertenties tegenkomen. Het is belangrijk dat je kind kritisch leert kijken naar reclame: met deze tips kan je hem of haar daarbij helpen.