Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

WhatsApp is een gratis app waarmee je kan chatten en (video)bellen met anderen. De app is verbonden aan je gsm-nummer, waardoor het een beetje te vergelijken is met sms’en of bellen via de telefoonlijn. Met het grote verschil dat je voor WhatsApp enkel een internetverbinding nodig hebt, en dus niet hoeft te betalen voor elk afzonderlijk berichtje of gesprek.

Hoe werkt WhatsApp?

Een WhatsApp-account aanmaken is heel eenvoudig. Je hoeft de app alleen maar te installeren op je smartphone, waarna de rest zichzelf uitwijst. Let wel: je kind moet minstens 16 jaar oud zijn om WhatsApp te gebruiken, tenzij je als ouder toestemming hebt gegeven.

Als je wil, kan je alle contactpersonen uit je smartphone automatisch toevoegen aan je WhatsApp-account. Zo zie je wie er ook WhatsApp heeft en kan je meteen beginnen chatten of (video)bellen. Daarnaast kan je ook makkelijk grotere mediabestanden versturen, zoals foto’s en filmpjes, en kan je groepsgesprekken voeren of een spraakbericht verzenden.

Wat zijn die vinkjes?

Als je WhatsApp gebruikt, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat er bij elk verzonden bericht een vinkje komt te staan. Wat betekent dat eigenlijk?

  • Een grijs vinkje: Je bericht is goed verzonden.

  • Twee grijze vinkjes: Je bericht is ook goed aangekomen.

  • Twee blauwe vinkjes: Je bericht werd gelezen.
Ik word daar zot van als ik twee blauwe vinkjes zie staan en die persoon reageert niet. Antwoord toch gewoon!
Mila, 13 jaar

Is WhatsApp veilig?

Omdat je WhatsApp-account verbonden is aan je telefoonnummer, kan niemand zomaar inloggen in je account. WhatsApp beveiligt je berichtjes ook, zodat anderen onmogelijk kunnen meelezen. Bovendien kan je niet out of the blue berichtjes ontvangen van een wildvreemde: die heeft daarvoor je telefoonnummer nodig.

Wel is het goed om te weten dat WhatsApp gegevens over zijn gebruikers verzamelt, en die informatie ook kan delen met andere bedrijven binnen dezelfde groep (WhatsApp is onderdeel van Facebook). Het gaat dan niet over de inhoud van je berichtjes, maar bijvoorbeeld over je profielnaam, je telefoonnummer en je contactpersonen. 

En wat met reclame?

Op WhatsApp kom je voorlopig nog geen advertenties tegen. Dit kan nog wel veranderen. 

Wist je dat?

WhatsApp behoorlijke concurrentie krijgt van Telegram en Signal? Veel gebruikers zijn overgestapt van WhatsApp naar Signal omdat ze het gevoel hebben dat Signal hun privacy beter respecteert. Telegram is ook een goed alternatief voor WhatsApp, al scoort het lager op privacyvriendelijkheid dan Signal.