Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Cyberpesten

Mijn kind is getuige van cyberpesten. Moet het reageren?

In elke pestsituatie is er sprake van drie partijen: de persoon die pest, de gepeste en de omstaanders, dat zijn de jongeren die het pesten zien gebeuren. Als omstaander heb je een grote impact.

Je kind hoeft dus niet zelf te pesten of gepest te worden om betrokken te zijn bij een geval van cyberpesten. Spontaan denk je dan misschien: “Bemoei je er maar niet mee”. Toch is de reactie van jouw kind belangrijk, want die kan een heel groot verschil maken voor een slachtoffer van cyberpesten.

Op welke mogelijke manieren kan je kind reageren?

Er zijn drie manieren om als omstaander te reageren op een cyberpestsituatie: je kan het slachtoffer steunen, de situatie negeren of de pestkop helpen. 

Als ouder kan je je kind zoveel mogelijk begeleiden om te kijken in welke mate jouw kind het slachtoffer kan steunen. Is je kind bang om zelf gepest te worden? Kies dan bijvoorbeeld voor een manier waarbij je kind niet openlijk hoeft in te gaan tegen de pestkop, maar het slachtoffer toch een hart onder de riem kan steken.

Het slachtoffer steunen

Cyberpesten kan een hele grote impact hebben op een slachtoffer, soms zelfs tot jaren later.. Door als omstaander het slachtoffer te steunen zorg je mee voor dat de gevolgen minder ernstig zijn voor het slachtoffer. 

Het slachtoffer steunen kan je doen op verschillende manieren:

  1. Het opnemen voor het slachtoffer: Je kind kan het slachtoffer verdedigen (bv. op sociale media of in de klas) of de pestsituatie melden aan een leerkracht of ouder. 

  2. Emotionele steun bieden: Een slachtoffer kan ook erg veel steun ondervinden wanneer iemand duidelijk met hem/haar meeleeft of vertrouwen biedt. Een klopje op de schouder, zonder daarom openlijk in te gaan tegen de pestkop, kan dus een enorme steun zijn voor een slachtoffer.  
  3. Informatie aanreiken: Een laatste manier om het slachtoffer te ondersteunen is hen tips en informatie aanreiken over hoe ze zelf kunnen reageren op de pestsituatie. Zo kan je kind een slachtoffer bijvoorbeeld aanraden om hulp te zoeken bij een leerkracht.
De pestkop steunen, sneller gebeurd dan je denkt?!

Vaak beseffen jongeren niet goed dat ze een pestkop aan het helpen zijn. Ze delen bijvoorbeeld een pestboodschap die online verschijnt of reageren onder een pestboodschap. Zo geef je extra aandacht aan de pestkop, waardoor die zal blijven pesten. En dit maakt het cyberpesten alleen maar erger voor het slachtoffer. 

Merk je dat je kind een pestboodschap mee verspreidt? Spreek hem/haar hier dan gerust op aan. Misschien wilde je kind gewoon de boodschap delen met vrienden om te zeggen dat hij/zij het er niet mee eens was en beseft het niet dat het zo de boodschap verder verspreidt?

Niet reageren is ook reageren

Veel jongeren kiezen ervoor om niet te reageren op wat ze rondom hen zien gebeuren. Bijvoorbeeld door een pestboodschap weg te klikken. Soms omdat ze vinden dat het hun zaken niet zijn, soms omdat ze zijn bang om zelf gepest te worden of omdat ze gewoon weten niet hoe ze het slachtoffer kunnen helpen. 

Merk je dat je kind zich in deze situatie bevindt? Zoek dan toch naar een manier om het slachtoffer zo veel mogelijk te steunen. Want zo lang er niemand reageert, blijven pesters macht en aanzien ervaren.

Moedig je kind aan om het slachtoffer te troosten en om aan de pestkop te zeggen dat hij/zij het pesten niet OK vindt. Vraag aan je kind om zich in te leven in de situatie van het slachtoffer. Misschien heeft je kind wel goede ideeën om met een pestkop om te gaan? Zelfs jonge kinderen komen soms met originele oplossingen!