Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Cyberpesten

Welke gevolgen heeft cyberpesten?

Soms denken jongeren én volwassenen dat cyberpesten niet zo erg is als gewoon pesten. Omdat er geen fysiek geweld bij komt kijken. Toch heeft cyberpesten een groot negatief effect op de mentale en lichamelijke gezondheid van zowel slachtoffers als daders.

Hoe voelt een slachtoffer van cyberpesten zich?

Wie gecyberpest wordt, voelt zich vaak verdrietig, eenzaam en gestresseerd. Slachtoffers trekken zich vaak terug nadat ze gepest zijn geweest en twijfelen aan zichzelf.

Wat zijn de gezondheidsklachten van slachtoffers?

Slachtoffers van cyberpesten leiden vaak aan lichamelijke klachten. 

  • Ze voelen zich duizelig

  • Ze zijn zenuwachtig of voelen zich futloos

  • Ze zijn humeurig of slechtgezind

  • Ze slapen slecht

  • Ze hebben rugpijn, buikpijn of hoofdpijn  

Deze lichamelijke klachten kunnen een teken zijn dat je kind zich mentaal niet goed voelt. Zowel jij als de school (zorgleerkracht, CLB, …) kunnen hierop letten.

Zijn er ook langetermijngevolgen van cyberpesten?

Niet enkel op korte termijn, maar ook op lange termijn kan (cyber)pesten gevolgen hebben. Volwassenen die tijdens hun tienerjaren ge(cyber)pest werden, lopen een groter risico op mentale gezondheidsproblemen. Voorbeelden van deze problemen zijn depressie, eenzaamheid, een laag zelfbeeld of sociale angst (bang zijn dat iedereen negatief over je denkt).

Ook passen slachtoffers van (cyber)pesten vaak hun gedrag aan. Alles wat vroeger ooit tot het pesten heeft geleid (uiterlijke kenmerken, voorkeuren, bepaald gedrag…), proberen ze - zélfs als volwassene - te vermijden. 

Voormalige slachtoffers zijn ook meer op hun hoede voor het delen van persoonlijke informatie en ze proberen conflicten te vermijden.

Enkel negatieve gevolgen?

Niet elke volwassene die tijdens zijn tienerjaren gepest werd, houdt hier negatieve gevolgen aan over. Sommigen vinden zelfs dat hun negatieve pestervaringen tijdens de tienerjaren ook tot “positieve” gevolgen hebben geleid, zoals veerkrachtiger zijn (beter kunnen omgaan met tegenslagen) en hechte vriendschappen met mensen die hen steunden of voor hen opkwamen toen ze het moeilijk hadden.

En wat met cyberpestkoppen?

Veel cyberpestkoppen zijn kwetsbare jongeren. Het zijn vaak jongeren die zichzelf moeilijk kunnen controleren of gedragsproblemen hebben.

Cyberpesters zijn vaak jongeren die het moeilijk hebben.

Veel van deze jongeren hebben een slechte band met hun ouders of leerkrachten, en worden ook zelf gepest of gecyberpest. Cyberpestkoppen hebben vaker last van mentale en lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk dat zowel het slachtoffer als de pestkop hulp krijgen van hun ouders en school.

Zowel het slachtoffer als de pestkop moeten hulp krijgen. Thuis en op school.

Leidt cyberpesten tot zelfdoding?

Tieners die aan zelfdoding doen omdat ze gepest worden: zo’n verhalen komen vaak in de media. Klopt het dat cyberpesten leidt tot zelfdoding bij slachtoffers?

Tieners die regelmatig slachtoffer zijn van cyberpesten (meerdere keren per maand) denken vaker aan zelfdoding dan andere jongeren. Dit wil niet zeggen dat cyberpesten automatisch leidt tot zelfdoding. Jongeren die aan zelfdoding doen, hebben vaak meerdere problemen en zien daardoor geen uitweg meer. Je hoeft dus zeker niet meteen over zelfdoding te panikeren wanneer je kind gecyberpest wordt. Wees wel alert en praat regelmatig met je kind. Merk je dat er echt een probleem is, durf dan zeker professionele hulp in te schakelen.