Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Bijzonder digitaal

[Lijstje] 9 redenen om te kiezen voor een tablet voor je kind met een beperking

Kinderen met beperkingen hebben verstandelijke, lichamelijke en/of sensoriële problemen. Ze zijn heel verschillend en elk kind heeft andere mogelijkheden en beperkingen.

Vroeger hadden deze kinderen soms dure, zware apparaten nodig, maar nu zijn er tablets die veel goedkoper, kleiner en lichter zijn. Een tablet kan ondersteuning geven aan kinderen die dat nodig hebben. Het is een veelzijdig toestel. Vaak zijn ze zonder aanpassingen bruikbaar voor heel veel kinderen.

Er zijn een aantal redenen waarom een tablet interessant is voor jouw kind met een beperking.

Plezier

Een tablet gebruiken is leuk en ontspannend. Daar is niet mis mee.

Lichtgewicht

Een tablet is klein en licht waardoor je ze makkelijk kan meenemen.

Prijs

Een tablet kost heel wat minder dan een gespecialiseerd toestel. Een tablet is bovendien gebruiksvriendelijker en veelzijdiger dan een zwaar en minder hip toestel. Heel wat apps kosten weinig tot geen geld.

Veelzijdig

Een gespecialiseerd toestel heeft vaak maar één functie zoals een ‘communicatiecomputer’. Een tablet is veel ruimer inzetbaar. Je kan er ook spelletjes op spelen, een agenda bijhouden, e-mailen en chatten, muziek beluisteren, filmpjes bekijken ...

Lekker hip

Tablets zijn hip en iedereen wil er eentje, ook kinderen met beperkingen. Heel wat apps hebben leuke titels en zien er tof uit. Kinderen hebben dus meestal ook plezier in het gebruik van tablets. Weet wel dat het gebruik van een tablet vaak samen gaat met 'lang stilzitten' en dat dit negatieve effecten kan hebben op de gezondheid. Het lang stilzitten moet daarom zo veel mogelijk beperkt worden.

Gewone maar ook speciale apps

Sommige apps zijn ontwikkeld voor kinderen met een beperking. Maar deze kinderen kunnen ook heel wat gewone apps gebruiken, zoals de fotocamera, videochat, huiswerkapps, beeldende apps waarbij je niet moet kunnen lezen.

Uitbreidingen mogelijk

Er bestaan extra toestellen die je kan aansluiten op een tablet zoals een brailleleesregel, een hoorapparaat ...

Specifieke ondersteuning
  • Kinderen met fijne motoriek problemen kunnen het scherm van een tablet soms makkelijker bedienen dan een computermuis. Een tablet kan meer dan één contactpunt waarnemen.
  • Kinderen met visuele problemen kunnen zoom- en voorleesfuncties gebruiken.
  • Kinderen met spraakproblemen kunnen apps gebruiken met  symbolen, foto’s en pictogrammen.
  • Kinderen met leesproblemen ondervinden minder hinder bij het gebruik van een tablet door de aanwezigheid van ondersteunende technologie. Tekst kan bijvoorbeeld worden uitgesproken door de tablet, websites kunnen vereenvoudigd getoond worden zonder advertenties en afbeeldingen …  

TIP

Laat je kind eens een foto’s nemen van zijn dag!