Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

De balans tussen online en offline

Komt er een nieuwe technologie in ons leven, dan heeft dat gevolgen voor onze dagelijkse routine. Denk bijvoorbeeld aan de impact van radio en tv: voor je het weet, besteed je je tijd helemaal anders dan vroeger. En dat had je misschien niet per se gewild.

Met de smartphone is dat precies hetzelfde. Nu we bijna voortdurend online en bereikbaar zijn, vragen we ons soms af of we nog wel goed bezig zijn. Dus gaan we op zoek naar een balans tussen ons online en offline bestaan. Ofwel: de digitale balans.

Ben jij nog in balans?

Ben jij de controle kwijt over je smartphonegebruik? Durf jezelf onder de loep te nemen:

  • Neem je je smartphone vaak vast wanneer je dat misschien liever niet zou doen (bv. op café, aan tafel, in bed)?
  • Spreken mensen je aan op je (overmatig of ongepast) smartphonegebruik?
  • Heb je de neiging om elke melding meteen te checken?
  • Voel je je minder productief door je smartphone?

Antwoord je vaak ‘ja’? Dan wordt het misschien tijd om de controle over je smartphone terug te winnen. Op http://kopop.be vind je daarvoor heel wat handige tips.

En wat met je kind?

Lijkt ook je kind meer online dan offline te leven? Ga er een luchtig gesprek over aan. Vraag bijvoorbeeld eens of het deze zaterdagnamiddag liever iets anders had gedaan dan 2 uur op z’n laptop te zitten, zonder daarom te impliceren dat je zijn of haar gedrag afkeurt.

No worries!

Last but not least: maak je niet onnodig zorgen.

“Er is een belangrijk onderscheid tussen je smartphonegebruik en het gevoel dat je daarbij hebt. Het is niet omdat je vaak met je smartphone in de weer bent, dat dat per definitie een probleem vormt. Pas wanneer jij of anderen zich er ongemakkelijk bij voelen, moet je stappen ondernemen.”
Bart Vanhaelewyn, mediaonderzoeker bij Universiteit Gent

Wist je dat ...

Bijna 70% van de twintigers en dertigers van vandaag zichzelf regeltjes oplegt wat betreft z’n smartphonegebruik? Geen gsm in de auto of de slaapkamer: zou jij het aankunnen?