Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Een babysit vanop afstand, hoe werkt dat?

Sinds maart is corona niet meer weg te denken uit ons leven! En dat betekent: iedereen is vaak thuis, ook de kinderen. Een beetje rust in je hoofd door even een virtuele babysit te hebben kan op sommige momenten wonderen doen. Maar gaat dat wel, opa of oma even laten babysitten via een scherm? Enkele tips op een rijtje!

Om met de deur in huis te vallen: ja, babysitten kan ook via een scherm. De aandacht van je kind voor een scherm zal na 30 à 60 minuten waarschijnlijk wel verslappen, bij jonge kinderen misschien zelfs al sneller. Opa of oma kan dus zeker eventjes babysitten vanop afstand, maar verwacht geen hele dag babysit terwijl jij aan het werken bent! 

Waarom is babysitten en spelen vanop afstand een goed idee?

Jij hebt even rust.

Even doorwerken zonder gestoord te worden of even tijd voor jezelf, klinkt als muziek in de oren, toch?

De band tussen opa of oma en je kind wordt sterker.

Ook al is het door de fysieke afstand misschien even moeilijker, de tijd die ze samen doorbrengen zal voor een lach op hun gezicht zorgen.

Je kind heeft sociaal contact met iemand anders dan jijzelf.

Hoe je het ook draait of keert, kinderen missen sociaal contact met hun vrienden, leerkracht en familie. Elke manier om dat sociaal contact toch een beetje terug het leven in te roepen, is een grote meerwaarde voor je kind.

Je kind kan zijn/haar zorgen kwijt in samen spelen.

Heeft je kind het moeilijk deze periode? Samen spelen vanop afstand kan hen helpen om hun angsten en zorgen even te vergeten of zelfs te verwerken.

Het kan grootouders helpen om het contact met hun kleinkinderen een invulling te geven.

Vaak missen grootouders de activiteiten die ze normaalgezien met hun kleinkinderen doen. Videobellen met een jong kind is niet altijd gemakkelijk, want een simpel gesprek is vaak niet voldoende om een kind geboeid te houden. Door grootouders enkele ideetjes te bezorgen om samen te spelen, wordt het voor hen veel makkelijker om contact te houden met hun kleinkind!

10 activiteiten om eens uit te proberen 

Hoe pak je dat babysitten vanop afstand nu eigenlijk aan? Omdat dat afhankelijk is van de leeftijd van kinderen, deelden we enkele tips op in peuters/kleuters en lagere schoolkinderen. Belangrijk is om een activiteit uit te kiezen die niet alleen het kind, maar ook de babysitter graag doet, zo vermijd je frustraties langs beide kanten van het scherm.

Activiteiten met peuters en kleuters

1. Lees een verhaaltje voor.

Voorlezen is niet alleen leuk voor kinderen, het kan hen ook helpen bij het verwerken van hun emoties. Kinderen hebben in deze periode heel wat zorgen en angsten. Een verhaal waarin de slechterik verliest kan hen helpen om hun zorgen en angsten te overwinnen.

2. Speel eens samen verstoppertje.

Het klinkt misschien vreemd, maar het kan! Voor de allerkleinsten kan je je simpelweg verstoppen door uit beeld te gaan en met een vrolijke Kiekeboe tevoorschijn te komen.

Zijn je kinderen of de grootouders met zijn twee? Dan kan één van beiden zich verstoppen. De andere kan dan met de smartphone/tablet in de hand op zoek gaan naar opa/oma of broer/zus die zich verstopt heeft in huis.

3. Laat fantasie de vrije loop in een rollenspel.

Kinderen hebben heel veel fantasie. Ze kunnen dan ook volledig opgaan in een rollenspel. Laat kinderen de personages kiezen en leef jullie uit!

4. Speel poppenkast voor elkaar.

Een activiteit die niet veel uitleg vraagt. Heb je geen poppenkastpoppen in huis? Knutsel ze dan zelf met papier en satéstokjes!

Activiteiten met lagere schoolkinderen

1. Speel samen een spelletje.

Ook op afstand kan je samen spelletjes spelen. We lijsten graag enkele voorbeelden voor je op:

  1. Ik zie ik zie wat jij niet ziet: houd iets in gedachten dat je op de achtergrond van de andere zijn/haar scherm ziet

  2. Een kaartspel kan je spelen door elkaar telkens op het scherm te laten zien welke kaart je oplegt.

  3. Je kan ook heel veel spelletjes samen spelen via een app, zoals Rummikub (app Nummi) of Scrabble (app Wordfeud).

2. Knutsel samen iets in elkaar.

Houd je kind van knutselen? Dan kan het samen knutselen met opa of oma. Ze kiezen iets uit en knutselen het beiden vanop afstand. Of opa of oma kunnen hun favoriete knutselwerkje van vroeger aanleren aan je kind. Plezier gegarandeerd! Geen inspiratie? Op YouTube vind je heel wat leuke ‘How to draw’ video’s!

3. Hou koffieklets!

Soms is het zo simpel als dat. Moet je kind een hele dag voor school werken? Dan kan een halfuurtje koffieklets met de grootouders al de perfecte gezellige pauze zijn! Heeft opa of oma schrik om snel uitgepraat te zijn nu jullie een hele dag thuiszitten? Dan kunnen ze wat extra vragen bij de hand houden die ze kunnen stellen als het gesprek stilvalt! Enkele voorbeelden:

  1. Waar kijk jij heel erg naar uit om terug te mogen doen?

  2. Wat is voor jou een droomdag? 

  3. Van zodra je terug mag reizen, waar wil je dan graag naartoe?

  4. Wat was het leukste aan je dag vandaag? 

4. Schrijf samen een vervolgverhaal.

Heb je creatieve kinderen? Dan is het misschien fijn om samen met opa of oma een verhaal te verzinnen. Verzin om de beurten een zin en laat de andere aanvullen.

5. Geef elkaar opdrachten.

Je kan elkaar elke keer als je elkaar ziet een opdracht geven, die je dan tegen de keer erna moet uitvoeren. Dat kan het oplossen van een raadsel zijn, het oefenen van een dansje, iets knutselen, … alles kan! Hoe zotter jullie ideeën, hoe leuker!

6. Maak samen muziek.

Zijn jullie een muzikale familie? Dan is samen liedjes zingen of dansen altijd leuk!

Voor echte durvers (ook voor tieners)!

Kan jouw kind iets bijzonders zoals programmeren, TikTok video’s maken of gamen? Dan is het misschien het ideale moment om dit aan de grootouders te tonen. Via scherm delen kan je kind laten zien hoe alles eraan toegaat! Wie weet krijgen opa en oma zelf wel zin om ook eens te proberen?

Dit artikel kwam tot stand op basis van tips van het Mintlab aan de KU Leuven. Lees je graag meer van hun tips? Je vindt ze hier terug!