Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Hoe spreek je af met je ex over het mediagebruik van je kind?

“Ja maar mama, bij papa mag ik altijd eerst tv-kijken voor ik mijn huiswerk maak!” Kind zijn van gescheiden ouders is niet makkelijk, maar ook voor ouders is het soms een uitdaging: hoe stellen jullie als ouders regels op over het mediagebruik van je kind? En is het een probleem als je ex daar anders over denkt dan jij?

Maak samen afspraken

In het ideale geval slagen jij en je ex erin om zonder kibbelen afspraken te maken over de opvoeding van zoon of dochter. Dat kan gaan over hoeveel zakgeld je kind mag krijgen tot wat voor vieruurtjes hij of zij mee mag nemen naar school. Maar vergeet het ook zeker niet te hebben over het mediagebruik van je kind:  

  • Hoelang mag je kind gamen of tv-kijken?

  • Welke games laat je toe, welke niet?

  • Vanaf welke leeftijd is een smartphone oké?

Een ouderschapsplan kan je daarbij helpen én kan heel wat onnodige discussies voorkomen. Zowel met je kind als met je ex. Geen idee hoe je daaraan begint? Schakel de hulp in van een bemiddelaar. Ben je lid van de Gezinsbond, geniet je bovendien een mooie korting.

Ken elkaars regels

De regels bij jou en je ex hoeven niet precies hetzelfde te zijn. Maar zorg dat je op z’n minst weet hoe het eraan toegaat in elkaars huishouden. Zo kan je kind niet met jou sollen, en kan je ook open het gesprek aangaan over regels die je misschien minder goed vindt.

Sta open voor onderhandeling

Stelt je kind zich vragen bij jouw regels? Vraag dan waarom hij of zij het er zo moeilijk mee heeft. Misschien overtuigt je kind je wel dat die 10 minuutjes tv-kijken helpen om zich daarna beter te concentreren op zijn of haar huiswerk ... Wie weet!

Probeer vooral geen ruzie te maken over het nut en onnut van de regels van je ex. Ben je het ergens niet mee eens? Bespreek het dan op een rustig moment met je ex, zonder je kind daarbij te betrekken.

Jouw wil mag wet zijn!

Weet dat je kind echt wel begrijpt dat regels niet overal hetzelfde zijn. Op school mag zoon of dochter misschien geen frisdrank drinken, terwijl dat thuis dan weer best oké is. Geen probleem, toch? Sta je rotsvast achter een bepaalde regel, wijk er dan zeker niet van af als je kind beweert dat je ex daar helemaal anders over denkt.