Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

[PEGI] Hoe weet ik of een spel geschikt is voor mijn kind?

Hoe weet je of een spel geschikt is voor jonge kinderen? Het PEGI-systeem kan je helpen. Je vindt de pictogrammen op de speldoos of www.pegi.info/nl.

PEGI bestaat uit twee onderdelen:

Leeftijd. Dit spel is geschikt voor kinderen die de aangegeven leeftijd bereikt hebben.

Inhoud. Deze pictogrammen vertellen wat er in beeld gebracht wordt in het spel.

Let op

Let op: een PEGI-rating zegt niets over de moeilijkheidsgraad van een game. Een spel kan geschikt zijn voor een 7-jarige (omdat er bijvoorbeeld slechts een milde vorm van niet-realistisch geweld in voorkomt), maar is daarom nog niet aangepast aan de cognitieve of motorische vaardigheden van een kind van die leeftijd. Een ander spel kan dan weer prima te spelen zijn door een kind van 5 jaar, maar krijgt door de expliciete seksscènes toch een PEGI-rating 18.

Leeftijd

PEGI 3

Het spel kan een beetje geweld bevatten, zoals in tekenfilms als Bugs Bunny of Tom & Jerry. Alle personages zijn verzonnen. Het spel bevat geen geluiden of beelden waar jonge kinderen van kunnen schrikken, of waar ze bang van kunnen worden.

PEGI 7

Dit is hetzelfde als PEGI 3, maar het spel kan wel geluiden of beelden bevatten waar jonge kinderen van kunnen schrikken, of waar ze bang van kunnen worden. Het spel bevat geen grove taal.

PEGI 12

Het spel kan ‘realistisch’ geweld bevatten. Dat geweld is gericht op verzonnen personages. Het spel kan ook niet-levensecht geweld bevatten. Dat geweld is gericht op personages die eruit zien als mensen of als mensachtige dieren. Het spel kan naakt tonen. Het spel kan niet al te grove taal bevatten, en heeft geen seksuele krachttermen.

PEGI 16

Dit spel kan geweld of seks bevatten, zoals in het werkelijke leven. Vanaf 16 jaar wordt verwacht dat jongeren kunnen omgaan met grovere taal, roken en drugs, en beelden van criminele activiteiten, zoals diefstal ...

PEGI 18

Dit spel kan grof geweld bevatten. Dat wil zeggen: beelden die de kijker kunnen doen walgen.

Inhoud

​​​​​​​Grove taal

Dit spel bevat scheldwoorden of beledigende taal.

Discriminatie

Dit spel bevat elementen die aanleiding kunnen geven tot discriminatie.

Drugs

Dit spel toont drugs of alcohol, of verwijst ernaar.

Angst

Dit spel bevat elementen die jonge kinderen bang kunnen maken.

Gokken

Dit spel moedigt gokken aan of legt het uit.

Seks

Dit spel bevat seks of verwijst naar seks.

Geweld

Dit spel bevat geweld.

Online

Dit spel kan je online spelen.

In-game aankopen

Dit spel biedt de mogelijkheid om in het spel zelf extra virtuele elementen aan te kopen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om skins, extra levels, seizoenspassen of virtuele munten.

PEGI let vooral op de inhoud van games. Maar dat zegt niet alles. Je kind kan een spel immers op een andere manier spelen. Misschien komt het dan niet eens in aanraking met de gewelddadige scenes. In een spel ben je immers niet verplicht het verhaal te volgen. Je kan conflicten vermijden, voorbije vijanden sluipen, etc. 

Achtergrondinfo

PEGI toont met enkele simpele icoontjes aan of een spel geschikt is voor jouw kind. 

Lees meer over: