Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

[PEGI] Hoe weet ik of een spel geschikt is voor mijn kind?

Hoe weet je of een spel geschikt is voor jonge kinderen? Het PEGI-systeem kan je helpen. Je vindt de pictogrammen op de speldoos of www.pegi.info.

Let op

PEGI geeft geen advies over de moeilijkheidsgraad. Een spel kan geschikt zijn voor alle leeftijden, maar te moeilijk voor jonge kinderen.

PEGI bestaat uit twee delen:

Leeftijd. Dit spel is geschikt voor kinderen die de aangegeven leeftijd bereikt hebben.

Inhoud. Deze pictogrammen vertellen wat er in beeld gebracht wordt in dit spel.

Leeftijd

Pegi 3

Het spel kan een beetje geweld bevatten, zoals in tekenfilms als Bugs Bunny of Tom & Jerry. Alle personages zijn verzonnen. Het spel bevat geen geluiden of beelden waar jonge kinderen van kunnen schrikken, of waar ze bang van kunnen worden.

Pegi 7

Dit is hetzelfde als Pegi 3, maar het spel kan wel geluiden of beelden bevatten waar jonge kinderen van kunnen schrikken, of waar ze bang van kunnen worden. Het spel bevat geen grove taal.

Pegi 12

Het spel kan ‘realistisch’ geweld bevatten. Dat geweld is gericht op verzonnen personages. Het spel kan ook niet-levensecht geweld bevatten. Dat geweld is gericht op personages die eruit zien als mensen of als mensachtige dieren. Het spel kan naakt tonen. Het spel kan niet al te grove taal bevatten, en heeft geen seksuele krachttermen.

Pegi 16

Dit spel kan geweld of seks bevatten, zoals in het werkelijke leven. Vanaf 16 jaar wordt verwacht dat jongeren kunnen omgaan met grovere taal, roken en drugs, en beelden van criminele activiteiten, zoals diefstal ...

Pegi 18

Dit spel kan grof geweld bevatten. Dat wil zeggen: beelden die de kijker kunnen doen walgen.

Inhoud

​​​​​​​Grove taal

Dit spel bevat scheldwoorden of beledigende taal.

Discriminatie

Dit spel bevat elementen die aanleiding kunnen geven tot discriminatie.

Drugs

Dit spel toont drugs of alcohol, of verwijst ernaar.

Angst

Dit spel bevat elementen die jonge kinderen bang kunnen maken.

Gokken

Dit spel moedigt gokken aan of legt het uit.

Seks

Dit spel bevat seks of verwijst naar seks.

Geweld

Dit spel bevat geweld.

Online

Dit spel kan je online spelen.

PEGI let vooral op de inhoud van games. Maar dat zegt niet alles. Je kind kan een spel immers op een andere manier spelen. Misschien komt het dan niet eens in aanraking met de gewelddadige scenes. In een spel ben je immers niet verplicht het verhaal te volgen. Je kan conflicten vermijden, voorbije vijanden sluipen, etc. Enkele voorbeelden.

Voorbeelden

Mirror’s Edge

In Mirror’s Edge kruipen de spelers in de huid van een geheime koerier. Faith is echter geen gewone boodschapper. Ze is buitengewoon behendig. Ze kan over daken lopen en van gebouwen springen. Vaak proberen mensen haar tegen te houden. De speler kan dan zelf kiezen om te vechten of weg te lopen.

Thief

In het spel Thief kan de speler geweld gebruiken. Toch hoeft het niet. In elke situatie kan de speler kiezen voor een geweldloze aanpak. Het spel moedigt dit zelfs aan, door spelers die het spel zonder geweld spelen te belonen.

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto staat bekend als een bijzonder gewelddadig spel. De speler kan opdrachten uitvoeren voor de onderwereld, prostituees beroven, etc. Heel wat kinderen zien deze gewelddadige inhouden echter zelden, omdat ze Grand Theft Auto spelen als een soort race spel.

Kortom, als ouder doe je er goed aan om te kijken naar de manier waarop je kind een game speelt.