Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Reclame

Kan ik kiezen welke reclame mijn kind online ziet?

Op het internet zie je reclame op websites, in filmpjes ...  Welke reclame je ziet, hangt af van welke websites je bezoekt en wat je opzoekt op het internet. Je ziet dus reclame op maat.

Hoe krijg je reclame op maat?

Bezoek je een website of gebruik je een zoekmachine? Dan komt er een bestand of ‘cookie’ op jouw computer of tablet. Dat bestand houdt bij wat je zoekt online en welke websites je bezoekt. Reclamemakers maken dan reclame voor mensen met interesse in hun product.

Voorbeeld: Een fietsenwinkel wil reclame maken aan sportieve mensen. Die winkel zet dan reclame op websites die sportieve mensen graag bezoeken. Cookies verklappen aan websites of jij sportief bent of niet. En dat bepaalt welke reclame jij te zien krijgt.

Let op

Als je kind jouw computer of tablet gebruikt, ziet het reclame die voor jou bedoeld is.

Hoe kan je reclame vermijden?

  • Installeer een adblocker. Dan zie je geen reclame.

  • De Digital Advertising Alliance (DAA) zorgt ervoor dat je geen reclame krijgt. Op de website van DAA vind je een overzicht van de bedrijven die informatie over je verzamelen. Per bedrijf kan je kiezen of je reclame op maat wil zien.

  • Installeer voor jonge kinderen een kinderbrowser zoals Kibro. Hierdoor kunnen kinderen alleen websites zien die getest en goedgekeurd zijn. Die websites bevatten geen reclame en de inhoud is geschikt voor kinderen.