Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Mijn kind mist contact! Is een eigen smartphone de oplossing?

Hele dagen thuisblijven, het kan voor groot en klein best een uitdaging zijn. Terwijl jij je weg zoekt in de combo werk-huishouden-kroost, denkt je kind misschien vooral: “Wanneer ga ik nu eindelijk mijn vrienden weer zien?” Samen spelen zit er voorlopig nog niet in, maar misschien kan een eigen smartphone om te bellen en te chatten wel helpen?

Je eerste smartphone is een beetje als je eerste fiets! Beide helpen je om vrienden en familie makkelijker te bereiken, zonder afhankelijk te zijn van mama of papa.

Een lentefeest, een communie of de dag dat je kind eindelijk ‘afstudeert’ van de lagere school: veel ouders zien het als een goed moment om hun zoon of dochter hun eerste smartphone te geven. Al zijn er ook genoeg 10-jarigen en zelfs 8-jarigen die al rondlopen met een eigen smartphone. En daar is zeker niets mis mee!

Oké, maar wat is de ‘ideale’ leeftijd?

Allemaal goed en wel, maar wat is nu het beste moment om een eigen smartphone in handen te krijgen? Vanaf wanneer is een kind oud en zelfstandig genoeg om hier verantwoord mee om te gaan? Het antwoord op die vraag verschilt voor elk kind, en jij kan als geen ander inschatten of je zoon of dochter er klaar voor is. Probeer af te gaan op je buikgevoel en bespreek dit zeker ook met je partner of ex.

Jij kan als geen ander inschatten of je zoon of dochter er klaar voor is. Probeer af te gaan op je buikgevoel en bespreek dit zeker ook met je partner of ex!

Ja, een eigen smartphone kan helpen in crisistijden

Er zijn heel wat goede redenen om je kind een eigen smartphone te gunnen. Misschien om je te bellen als de bus niet komt opdagen, om altijd en overal de weg te vinden of gewoon om muziek te luisteren en foto’s te nemen.

Ook sociaal contact kan een goede reden zijn voor een eigen smartphone, zeker in tijden als deze. Misschien merk je dat je kind vrienden of vriendinnen mist? Of misschien wil je deze periode gewoon wat draaglijker maken? Weet in ieder geval dat een smartphone zeker geen alles-of-nietsverhaal is: je kan bijvoorbeeld kiezen voor een toestel zonder simkaart, zodat je kind enkel op de wifi kan, of een tijdslimiet instellen via de settings voor ouderlijk toezicht.

3 tips als je nu een smartphone aan je kind wil geven

  1. Stem het toestel af op de leeftijd van je kind. Een zogenaamde ‘dumb phone’, waarbij je enkel kan bellen of sms’en, is meer geschikt voor jongere kinderen. Beginnende pubers en tieners zullen in deze tijden meer hebben aan een toestel met toegang tot apps en sociale media om in contact te blijven met vrienden.

  2. Stel jezelf de vraag of een abonnement noodzakelijk is. Vind je het belangrijk dat je kind kan bellen? Misschien volstaat de wifi wel, nu jullie toch voortdurend thuis zijn? Sta er ook bij stil dat een abonnement een terugkerende kost is, waar jij of je kind voor zal moeten opdraaien.

  3. Maak duidelijke afspraken. Structuur en routine zijn extra belangrijk nu je kind de hele dag thuis is. Spreek samen af wanneer en hoelang de smartphone aan mag: ons ‘afsprakenspel’ kan je hierbij helpen. Maak het gerust ook officieel met een écht smartphonecontract!

Tip: vergelijk jullie smartphonegebruik!

Benieuwd waar je kind allemaal mee bezig is op die  smartphone? En hoe dat bij jou zit? Via de app ‘MobileDNA’ (enkel voor Android-toestellen) of ‘Schermtijd’ (in de instellingen van je iPhone) kan je een gedetailleerd rapport krijgen van jullie smartphonegebruik. Leuk om te vergelijken!