Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Mijn kind plakt aan zijn smartphone!

Facebook checken. Fotootje sharen. Nog even WhatsAppen in het groepsgesprek met de klasgenoten. En dan ... misschien eens een hapje nemen van dat bord dat voor z’n neus staat. Legt je kind zijn smartphone geen seconde weg? Druk zoon of dochter met de neus op de feiten met deze 3 leuke uitdagingen voor kinderen vanaf 10 à 11 jaar. Extra leuk wordt het als mama en papa ook meedoen!

3 leuke uitdagingen

Phone stacking op restaurant

Plan een avondje uit met het gezin in een van jullie favoriete restaurants. Laat iedereen zijn smartphone omgekeerd op een hoopje leggen in het midden van de tafel. Wie zijn gsm als eerste aanraakt vooraleer het dessert is afgeruimd, moet de rekening betalen. Niet echt natuurlijk ... maar doe maar alsof je ‘t meent ;-)

Creëer een smartphone-plek in huis

Handig toch, zo’n schaaltje vlak bij de voordeur om je sleutels in te droppen zodra je thuiskomt? Maak er eens een weekend lang een smartphone-schaaltje van: vanaf nu mogen alle gezinsleden hun gsm enkel in de hand hebben binnen een straal van 10 cm rond de schaal.

Kies een smartphone-bob uit

Gaan jullie samen wat leuks doen? Benoem één iemand dan tot smartphone-bob gedurende het hele uitje (en laat iedereen om beurten bob zijn). Dat wordt de enige persoon die zijn smartphone mag meenemen en gebruiken. Geen excuus meer om de jouwe op zak te steken als iemand anders er eentje binnen handbereik heeft!

Wist je dat ...

Kinderen gedrag kopiëren? Misschien plak jij als ouder net zo veel aan je smartphone als je kind. Download de app MobileDNA en ontdek hoe vaak en hoelang jij je gsm gebruikt, voor welke apps je een zwak hebt en of het eens tijd wordt voor een kleine digital detox.

Al gehoord van...

phubbing? Dat is het negeren van je gezelschap door te veel aandacht te schenken aan je smartphone. Maak je je zorgen over het phubgedrag van je kind? Dan kan je dit filmpje laten zien om het thema aan te kaarten. Vraag eerst naar de ervaringen van je kind, en uit daarna je zorgen.