Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Pers

MediaNest, een nieuwe website over mediaopvoeding voor ouders

Ik heb mijn kind wel als eens gewezen op online risico’s, maar ik ga de kat niet bij de melk zetten door te zeggen wat niet betrouwbaar is.

Vader over 5-jarige zoon (JRC onderzoek Vlaanderen)

Tv, internet, sociale media, games … spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen en jongeren. De meeste ouders zien het mediagebruik van hun kinderen als positief, maar ook als een uitdaging. Veel ouders hebben het gevoel onvoldoende ‘mee’ te zijn. Mediawijs lanceert met meer dan 20 partners MediaNest, een website om ouders aan antwoord te bieden op hun vragen over media en hun kinderen van 0 tot en met 18 jaar.Welke wegen kinderen online verkennen, is en blijft voor hun ouders een raadsel. Ouders denken dat hun kinderen sneller nieuwe dingen oppikken en zijn zich niet altijd bewust van de rol die zij kunnen opnemen. Ze zijn vaak onzeker en hebben heel wat vragen over schermtijd, sociale media, games, privacy … MediaNest is een website over mediaopvoeding die informeert en sensibiliseert over deze mediawijze thema’s. Ouders kunnen er terecht met al hun vragen over het mediagebruik van hun kinderen van 0 tot en met 18 jaar.

MediaNest vertrekt vanuit een positieve invalshoek op media en opvoeding, met de nodige aandacht voor de risico’s. Door de communicatie tussen ouders en kinderen te stimuleren zet MediaNest in op samen beleven en genieten van media in het gezin.

MediaNest biedt...

  • Informatie over mediaopvoeding op maat van je gezin

  • Antwoord op concrete vragen van ouders zoals ‘Welke games zijn geschikt voor mijn kind?’

  • Tips & tricks om afspraken te maken met kinderen rond schermtijd of om cyberpesten bespreekbaar te maken

  • Een mediagroeilijn aangepast aan de leefwereld en de ontwikkeling van je kind

  • Online tests zoals ‘Welk type mediaouder ben jij?’

  • Een reeks filmpjes over gamen, sociale media,..

  • Klik-en-prints zoals ‘Doe de app check’ of een reclamebingo

  • Getuigenissen van ouders en hun kinderen

  • Activiteiten om samen met je kind te doen zoals een game maken of spelen

Partners

MediaNest is een initiatief van Mediawijs in samenwerking met Linc vzw, Onderzoeksgroep MIOS Universiteit Antwerpen, DiGRA Flanders en Sensoa, Privacycommissie, Gezinsbond, VAD, Child Focus, Klasse, Link in de Kabel vzw, Tumult vzw, EXPOO Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning, AdLit, UC Leuven-Limburg, Universiteit Gent: iMinds-MICT-UGent en Dep. Onderwijskunde, KULeuven: School voor Massacommunicatieresearch, Instituut voor Mediastudies (IMS), Centrum voor User Experience Onderzoek (CUO), Mintlab, en Ketnet.

Met expertise van: VUB: SMIT en Cemeso, HIG/Odyssee, Luca - School of Arts, Gezondopvoeden.be, GO!-ouders, Awel, Mediaraven, Vormingplus Antwerpen, Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen, CAD Limburg, Centrum Kauwenberg, Cultuurconnect, Jong en van Zin, Jekino, VOCVO, Vigez.

Dit project wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid.

 

Contact

Elke Boudry

Persverantwoordelijke Mediawijs

0486/ 25 86 20

 

Hadewijch Vanwynsberghe

Onderzoek Mediagebruik kinderen en jongeren Mediawijs

0486/ 68 08 98