Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind naar een scherm kijken?

Schermen zijn op elke leeftijd leuk, maar vanaf wanneer heeft je kind er écht wat aan? En stel je schermtijd best zo lang mogelijk uit of niet?

Hebben baby’s iets aan Bumba?

Als kinderen jonger zijn dan 18 maanden, voegen schermen weinig toe aan hun dagelijkse leven. Hoewel smartphones en tablets hun aandacht trekken, leren ze er nog niet veel uit en hebben ze nog niet de motorische vaardigheden om er iets mee aan te vangen.

Vanaf 18 maanden beginnen ze stilaan te begrijpen wat er gebeurt op een scherm, kunnen ze korte filmpjes kijken en zelfs al spelletjes spelen. Dat betekent niet dat dit de precieze leeftijd is waarop je kind naar een scherm mag of moet beginnen kijken. Als ouder bepaal je helemaal zelf hoe en wanneer je schermen introduceert bij je kind. Wordt je baby helemaal blij of enthousiast van een scherm? Dan mag dat zeker, zolang het niet te lang aan één stuk is en je kind nog voldoende beweegt.

Schermen uitstellen of niet?

Sommige ouders proberen schermen zo lang mogelijk te weren uit het leven van hun kind. Dat is niet per se goed of slecht. Zo zal een kind geen geweldige programmeur worden, simpelweg omdat het regelmatig met de tablet in de weer is. Maar het omgekeerde geldt ook: kinderen die amper naar schermen kijken, zullen niet noodzakelijk opgroeien tot een creatieve duizendpoot.

Tip!

Ga af op je eigen gevoel en de interesses van je kind. Is je kind gek op boeken? Stimuleer dat dan door regelmatig voor te lezen. Heb je een kleine natuurliefhebber in huis? Hup, zoveel mogelijk naar buiten!

Hoe schermen introduceren?

Is de tijd rijp om de allereerste apps, filmpjes of spelletjes te verkennen? Doe dit dan stapsgewijs en blijf zeker in de buurt van je kind: de kans is groot dat je kleintje nog niet meteen alles zal snappen. Kijk mee, stel vragen en speel in op de reacties van je kind. Het wordt ongetwijfeld een leuke ervaring voor jullie allebei!

Hoelang mag mijn kind naar een scherm kijken?

Hoeveel schermtijd is te veel voor jonge kinderen? Ontdek of het een goed idee is om grenzen op te leggen aan je kind.