Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Veilig Online

Wat moet mijn kind weten over online respect?

Je verwacht dat je kind zich goed gedraagt, ook online. Want alleen zo wordt internetten voor iedereen een fijne ervaring. Met zin voor verantwoordelijkheid én respect voor anderen. Leer je kind dus rekening te houden met een aantal vuistregels.

4 vuistregels

Respecteer de ander

Draag zorg voor je eigen persoonlijke gegevens en die van een ander. Deel wachtwoorden, (e-mail)adressen of telefoonnummers niet met om het even wie. Verspreid geen leugens of roddels.

Respecteer ook de privacy van anderen. Deel geen foto’s zonder hun toestemming of verwijder een foto wanneer ze daarom vragen. Niet iedereen vindt delen even leuk.

Reageer altijd gepast

Denk na over wat je zegt of schrijft en tegen wie je dit doet. Chat je met vrienden, met een leerkracht of met een wildvreemde? Pas je stijl aan en zeg niets ongepast. Ga niet schelden of beledigen. Deel geen intieme dingen met mensen die je niet kent.

Denken komt voor doen

Denk na voor je iets deelt of reageert op een foto of bericht. Het internet onthoudt alles. Als iets online komt, kan je het nog moeilijk te verwijderen.

Weg met pesters

Ook op het internet kan pesten niet door de beugel. Wordt je kind gepest? Adviseer je kind om deze ervaringen te melden bij een volwassene. Vertel dat het melden van het probleem niet gelijk is aan klikken!