Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Nieuws en informatie

Welke informatiewebsites zijn betrouwbaar voor kinderen en jongeren?

Welke studierichting ligt mij?’, ‘Wat moet ik doen als ik gepest word?’, ‘Op welke politieke partij moet ik stemmen?’. Jongeren zitten met heel wat vragen. En vaak gaan ze voor antwoorden te raad bij Google. Maar daar een betrouwbaar antwoord op hun maat vinden, is niet evident. Er bestaan echter enkele tools om hen te begeleiden in hun zoektocht.

Op WAT WATvinden jongeren tussen 11 en 24 jaareen antwoord op hun vragen over goed in je vel, seks en relaties, vrienden en familie, werken, wonen, pesten, enz. Geen topic te gek, geen taboe te groot. Het platform bundelt de krachten van 70 expert-organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, enz). De Ambrassade coördineert WAT WAT in opdracht van de Vlaamse Overheid.

Naast FAQ’s biedt WAT WAT:

  • échte, herkenbare en inspirerende verhalen van andere jongeren
  • hulplijnen die jongeren meteen verder helpen
  • grappige filmpjes en nieuwe weetjes op Instagram en YouTube.

Ook als ouder is het handig om informatie te zoeken op WAT WAT. De antwoorden staan al op niveau van de jongere uitgelegd. Je kan zelfs filteren op de leeftijd van zoon of dochter en hoeft dus niet meer zelf de vertaalslag te maken.

WAT WAT reikt ook een label uit aan andere organisaties die informatie maken op maat van kinderen en jongeren. Organisaties die het WAT WAT label gebruiken, scharen zich achter 7 kwaliteitsprincipes voor jeugdinformatie.

Zie je het WAT WAT label niet staan op een website? Gebruik dan een checklist om te zien of je op een betrouwbare website zit.