Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

YouTube is een gratis website en app waar je verschillende video’s kan bekijken en uploaden. Muziekvideo’s, vlogs, tutorials of compilaties van grappige filmpjes: hier vind je het allemaal. YouTube staat wereldwijd in de top 3 van meest bezochte websites, wat deels te danken is aan het feit dat je kan kijken wat je wil, wanneer je het wil en waar je maar wil.

Hoe werkt het?

Heb je een account nodig?

Je hebt geen account nodig om filmpjes te bekijken op YouTube, maar wel om zelf filmpjes te uploaden, reacties te plaatsen of video’s te liken. Een account aanmaken is pas mogelijk vanaf 13 jaar, tenzij je als kind toestemming hebt van je ouders. Heb je al een Google-account (bijvoorbeeld voor je e-mail)? Dan kan je meteen inloggen.

Hoe kan je filmpjes bekijken?

Via de zoekbalk kan je filmpjes vinden die je interesseren. Op basis van je kijkgedrag krijg je suggesties voor filmpjes waarvan YouTube denkt dat je ze ook leuk zal vinden. Wil je dit liever niet? Dan kan je incognito surfen. Vind je een YouTuber of ‘content creator’ écht heel boeiend, dan kan je je abonneren op zijn of haar kanaal. Je kan zelfs meldingen krijgen telkens als er een nieuw filmpje online staat: zo mis je niks!

Hoe maak je zelf filmpjes?

Zelf filmpjes maken doe je via YouTube Studio. Daarvoor klik je op het startscherm bovenaan op het icoontje met de camera. Je hebt de mogelijkheid om een video te uploaden of om live te gaan. Je kan zelf instellen wie je kanaal kan vinden en bekijken, en of mensen al dan niet reacties kunnen plaatsen bij je video’s.

Kijkt je kind naar deze filmpjes?

Er zijn gigantisch veel filmpjes te vinden op YouTube, maar sommige zijn al wat populairder dan andere. Bij de jongere generaties doen deze filmpjes het bijvoorbeeld heel goed:

  1. Gamevideo’s: filmpjes waarin YouTubers zichzelf filmen wanneer ze aan het gamen zijn, net zoals op Twitch. Terwijl de filmpjes op YouTube op voorhand zijn opgenomen, zijn filmpjes op Twitch altijd live (al kan je ook op YouTube een livestream starten).

  2. Make-uptutorials: filmpjes waarin YouTubers zichzelf opmaken, make-uptips geven en bepaalde make-upproducten reviewen.

  3. Unboxing video’s: filmpjes waarin YouTubers een pakketje openen dat ze ontvangen hebben en daarbij hun eerlijke eerste indruk geven en de inhoud van het pakketje reviewen. 

  4. Vlogs: filmpjes waarin YouTubers een stukje van hun leven delen met de kijkers. Net zoals een blog dus, maar dan via een video in plaats van een lap tekst. Bekende vloggers waar je kind misschien fan van is, zijn Enzo Knol, Acid, Dylan Haegens, Pewdiepie, MeisjeDjamila en Stien Edlund.

Gratis? Ja, maar dan wel reclame

Dat YouTube gratis is, betekent wel dat de filmpjes reclame bevatten. Zo krijg je voor of tijdens een video advertenties te zien (waar YouTubers soms een graantje van meepikken) én maken sommige content creators zelf reclame in hun filmpjes. Klopt: die leuke make-uptutorials en vlogs zijn soms gewoon gesponsord door bedrijven, die hun producten in de kijker willen zetten.

Wil je niet dat je kind advertenties ziet, dan kan je een betalend abonnement nemen of gewoon een adblocker installeren. Weet wel dat je zo geen reclame kan tegenhouden die door YouTubers zelf wordt gemaakt. Zorg daarom dat je kind reclame kan herkennen en begrijpen.

Is YouTube geschikt voor kinderen?

Er circuleert veel inhoud op YouTube, dus als ouder heb je niet echt in de hand wat je kind te zien krijgt. Wel kan je in het account van je kind (of dat van jou) de ‘beperkte modus’ inschakelen: zo worden filmpjes gefilterd die mogelijk niet geschikt zijn voor kinderen. Toch kunnen er altijd filmpjes door de mazen van het net glippen.

Kijkt je kind naar een filmpje dat je ongepast vindt, dan kan je simpelweg op ‘melden’ klikken via de drie puntjes onderaan de video. Vind je je kind nog te jong voor YouTube of wil je iets meer controle over de inhoud, dan kan YouTube Kids een goed alternatief zijn.