Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Twitch is een gratis website en app waarop je live video’s kan streamen. Twitch wordt hoofdzakelijk gebruikt om speelsessies van games te streamen, waarbij kijkers live kunnen meevolgen hoe iemand aan het gamen is. Het is een populaire bron van entertainment voor gamers, jong en oud.

Hoe werkt Twitch?

Om filmpjes te bekijken op Twitch heb je geen account nodig: je kind kan gewoon surfen naar de website of de app downloaden en meteen beginnen kijken. Wil je kind zelf video’s streamen, op andermans filmpjes reageren of chatten? Dan is een account noodzakelijk: dit kan vanaf de leeftijd van 13 jaar.

Je kan Twitch een beetje vergelijken met YouTube, maar dan live: kijkers kunnen met elkaar chatten en interageren met de streamer. Ook kunnen ze een streamer steunen door tijdens het kijken ‘bits’ te geven, een soort donatie voor de streamer. Om bits te kunnen uitdelen, moet je ze aankopen via je account.

Is kijken naar games even leuk als spelen?

Ja, gamers kijken graag naar andere gamers! Games die veel gestreamd worden op Twitch zijn League of Legends, Fortnite en FIFA. Al hoef je geen gamer te zijn om fan te zijn van Twitch, net zoals je geen voetballer hoeft te zijn om graag naar voetbalwedstrijden te kijken.

Er zijn veel redenen waarom kinderen en jongeren graag naar gamestreams kijken. Als gamer kan je er niet alleen veel van leren, dankzij de chatfunctie is Twitch ook best sociaal. Bovendien zijn sommige streamers heuse online celebrities, die behoorlijk toegankelijk zijn. Zo reageren ze op chatberichten en bedanken ze mensen vaak live voor hun donatie.

“Later wil ik … streamer worden!”

Kan je als streamer geld verdienen op Twitch? Absoluut. Kan je er rijk van worden? Minder evident. Streamers die goed kunnen gamen en ook nog eens leuk zijn om naar te kijken, kunnen inkomsten halen uit abonnementen, donaties, advertenties of de verkoop van games. Maar even een reality check: om er fulltime van te kunnen leven, moet je hard werken én flink wat geluk hebben.

Ik hoop dat ik later rijk kan worden door gewoon te gamen. Hoe zalig is dat?
Finn, 14 jaar

Is Twitch veilig?

Op Twitch gebeurt alles live, dus als ouder heb je weinig controle over de inhoud die je kind te zien krijgt. Wel kan je een soort filter aanzetten om grof en seksueel expliciet taalgebruik, discriminatie en vijandigheid in de chat te verbergen. Raad je kind ook aan om op te passen voor anonieme profielen die om persoonlijke gegevens vragen. 

Wees je daarnaast ook bewust van de verleidingen die de betalende functies van Twitch met zich meebrengen. Kijkers worden vaak actief aangemoedigd om bits te doneren, en vaak beseffen kinderen de waarde van zo’n virtuele munteenheid nog niet goed. Maak hier samen duidelijke afspraken over en koppel je eigen creditcardgegevens niet aan het account van je kind.

En wat met reclame?

Net als YouTube krijgen kijkers ook op Twitch advertenties te zien wanneer ze naar een livestream kijken. Streamers kunnen zelf bepalen of en wanneer hun livestream reclame bevat. Wil je voorkomen dat je kind reclame ziet, dan kan dit via een betalend abonnement.

Toch kan je reclame nooit helemaal vermijden: sommige streamers verdienen geld door bepaalde games of game-items te promoten. Daarnaast gebruiken veel game-ontwikkelaars het platform om nieuwe games in de kijker te zetten. Het is belangrijk dat je kind zich daar bewust van is: met deze tips leer je je zoon of dochter reclame te herkennen en begrijpen.