Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Kan mijn kind geld verdienen met gamen?

Rijk worden met je hobby? We zouden het allemaal wel willen. En ja hoor, sommigen slagen er ook in om te leven van hun passie. Neem bijvoorbeeld professionele gamers: via internationale competities kan je soms wel 20.000 euro per maand verdienen. Toch blijft je kind daar best nuchter onder: een comfortabel inkomen halen uit games is maar weinigen gegund. Bovendien is zo’n carrière vaak erg kort en vraagt het heel wat tijd, geld en moeite om de top te bereiken.

2 manieren om inkomsten te halen uit games

Wil je als gamer een centje bijverdienen, dan zijn er 2 logische paden om te bewandelen:

Games streamen op YouTube of Twitch?

Veel gamers houden ervan om te kijken naar andere gamers. Daarom starten sommige gamers hun eigen kanaal op YouTube of Twitch (ook wel het ‘Netflix voor gamers’ genoemd), waar je live kan meekijken naar hun spel. Als je een flink aantal kijkers trekt, kan je een contract aangaan met YouTube of Twitch om een deel van de advertentie-inkomsten te innen, maar je kan ook donaties krijgen van kijkers of je eigen merchandising verkopen. Misschien heeft je kind al wel gehoord van populaire streamers als Tfue, shroud of Ninja?

Deelnemen aan competities

Net zoals er professionele toernooien zijn voor voetballers, bestaan er ook voor gamers competities met een prijzenpot. De wedstrijden kunnen zowel online (vanuit je luie zetel) als offline (bijvoorbeeld in een gigantisch voetbalstadion) plaatsvinden. Deze vorm van competitief gamen kreeg de naam ‘esports’, omdat je net als bij ‘gewone’ sporten hard moet trainen. Begeleiding door een professionele coach is daarbij cruciaal: de impact op je fysieke en mentale welzijn is niet te onderschatten. Doorgaans word je gescout en gevraagd om deel uit te maken van een team. Het meest succesvolle esportsteam ter wereld is Team Liquid, dat al meer dan 34 miljoen dollar aan prijzengeld kon bemachtigen. In België doet Sector One misschien wel een belletje rinkelen bij je kind.

Ook zo kan je geld verdienen met games

De gamingwereld blijft groeien. Hoewel de jobs er nu ook niet voor het rapen liggen, zijn sommige misschien al iets meer binnen handbereik dan een carrière als esporter. Wat denkt je kind bijvoorbeeld van een job als …

coach of begeleider van een esportsteam?

Esporters hebben veel ondersteuning nodig. Bij een team hoort ook een coach, een woordvoerder, een psycholoog en zelfs een voedingsexpert.

organisator van een esportstoernooi?

Gamebeurzen en competities lokken veel bezoekers en zijn vaak ook helemaal uitverkocht.

game developer?

Zelf een game bedenken en ontwikkelen is niet eenvoudig, maar het kan je als gamer veel voldoening geven. Misschien heeft je kind wel een geniaal idee? Is je kind hierin geïnteresseerd? Neem dan hier eens een kijkje voor de opleiding game development!

marketeer of recensent van games?

Het kan goed zijn dat je zelf nooit op hoog niveau gegamed hebt, maar wel op een andere manier in de sector belandt. Als marketeer, designer of journalist bijvoorbeeld!

Wil je kind van gaming zijn of haar beroep maken?

Is je kind erop gebrand om professioneel gamer te worden, maar twijfel je zelf of daar wel een toekomst in zit? Sla de droom dan niet meteen aan diggelen, maar maak wel duidelijk dat ook professioneel gamen hard werken is en zeker niet zomaar binnen handbereik ligt. Met deze tips ontdek je hoe je je kind hierin kan ondersteunen.