Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Pokémon GO is een populair videospel dat je kan spelen met een smartphone of tablet. Het doel van het spel is “to catch them all”. Je moet proberen om alle 150 verschillende Pokémon beestjes in het spel te verzamelen door deze te vangen. Je kan de Pokémon beestjes ook sterker maken en ermee vechten tegen andere Pokémon.

Zo werkt het

Nadat je dat app hebt gedownload, kan je met een Google-account jouw mannetje maken. Je kan een naam kiezen en ook de kledij, haarkleur ...

Hoge internetkosten?

Een vrij intensieve Pokémon Go gamer besteedt gemiddeld 300 MB aan data per maand. Het dataverbruik van Pokémon GO blijft dus eerder beperkt. Toch onverwacht hoge kosten? Op je toestel kan je via de instellingen per app het dataverbruik nagaan. Zo zie je welke apps het meeste data verbruiken. 

Als je rondloopt, beweegt je mannetje in het spel. Wanneer er een Pokémon in de buurt is, zie je de Pokémon op je scherm. Je kan de Pokémon vangen door een Pokémon aan te tikken en er Pokéballs naar te gooien. Je begint op level 1. Je level stijgt door Pokémon te vangen of door Pokémon te laten evolueren naar andere, sterkere Pokémon.

Om het spel te spelen moet zowel je mobiel internet als je locatie aanstaan. Zo kan je mannetje je bewegingen volgen.

Hoe komt het dat je Pokémon in het echt ziet?

Een Pokémon die vlakbij jou zit, kan je zien als een digitale ‘laag’ op de realiteit. Deze technologie maakt gebruik van de camera van je smartphone of tablet en heet ‘augmented reality’.

Je hebt mobiel internet nodig om te kunnen spelen en dat kost geld. Gelukkig blijft het dataverbruik van de app eerder beperkt.

Vragen van ouders

Moet ik als ouder mee op stap met mijn kind?

Ja en nee. Als je zeker wil zijn dat je kind veilig is, kan je best meegaan. Zo kan je je kind leren om aandacht te houden voor de omgeving zelfs wanneer het druk bezig is met spelen. Je kan ook een veilige omgeving zoeken zoals een park waar je kind samen met een vriendje Pokémon kan vangen. Als je kind nog jong is, kan je vanop een afstand een oogje in het zeil houden.

Hoe hou je het veilig?

Wanneer je samen met je kind speelt, is het belangrijk dat je op de omgeving let. Voor kinderen is het vaak moeilijk om tijdens het gamen ook op het verkeer te letten. Leer je kind te stoppen met het spel als het oversteekt. Vang een Pokémon voor of na het oversteken maar niet midden op straat. Of je kan ook gewoon een veilige plaats zoeken zonder auto’s in de buurt.

Moet ik het zelf eens uitproberen?

Dat is altijd een goed idee! Je ervaart dan zelf hoe het spel werkt. En je kind zal het leuk vinden om jou te leren wat het weet. Samen spelen kan ook heel ontspannend zijn. Het kan een hechtere band scheppen want je kind voelt dat je interesse hebt in iets wat voor jouw kind belangrijk is.

Hou je echt niet van gamen? Vraag aan een vriend of familielid om eens met je kind op stap te gaan!

Wat zijn de voordelen?

Je kind zal het leuk vinden om buiten te zijn en te stappen. Kinderen spelen vaak binnen en spelen games vanuit de zetel of aan een bureau. Pokémon GO zorgt voor een leuke afwisseling. Je kind krijgt meer beweging. Het leert kaartlezen en zich oriënteren en zal makkelijker contact leggen met anderen. Zeker voor verlegen kinderen of kinderen die zich wat eenzaam voelen kan dit helpen.

Waarop moet ik letten?

Je moet niet enkel letten op het verkeer, ook technisch moet je met een paar dingen rekening houden. Zo heb je mobiel internet nodig om te kunnen spelen en dat kost geld. Gelukkig blijft het dataverbruik van de app eerder beperkt. Je batterij van je toestel raakt ook snel leeg. Als je op een plaats komt waar Pokémon spelers zitten, zal je zien dat velen een extra batterij gebruiken. Je kan in het spel ook spulletjes aankopen. Zorg ervoor dat er geen betaalgegevens gekoppeld zijn aan het toestel waarop je kind speelt zodat het niet ongemerkt geld uitgeeft.

Het sociale karakter van Pokémon Go in 2020

Pokémon Go lijkt nog lang niet weggegaan. De hype uit 2016 is nog springlevend, met tal van updates en features die de vorming van een “hechte Pokémon-gemeenschap” in de hand willen werken. Zo kondigde ontwikkelaar Niantic Games onlangs nog de komst van Buddy Adventure aan. Dat is een augmented-realityfunctie waarbij twee vrienden met twee verschillende smartphones dezelfde Pokémon kunnen zien.

Naast simpelweg meer Pokémon - sommige legendarische Pokémon kan je enkel door middel van teamwork vangen - en dynamische in-game weersystemen gebaseerd op je huidige locatie lijkt de maker van het spel doorheen de jaren vooral op ‘sociale’ functies te hebben ingezet. Zo is er een sterke connectie tussen Pokémon Go en opvolgers Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go, Eevee! en kan je kind nu ook vriendschappen met andere spelers aangaan en virtuele items ruilen. Wie wil, kan zelfs met zijn of haar Pokémon oftewel ‘buddy’ op de foto.

Pokémon Go kinderen smartphone

Dergelijke vernieuwingen accentueren het sociale karakter van de game. Toch doe je er goed aan om een oogje in het zeil te houden. Pokémon Go heeft - net als andere apps zoals Facebook en TikTok - een leeftijdsgrens van dertien jaar. Indien je als ouder een geautoriseerd account hebt, kan je je jongere kind weliswaar toestaan een ondergeschikt profiel aan te maken. Net als andere populaire games zoals Fortnite beschikt ook Pokémon Go over microtransacties: dit betekent dat je kind in-game aankopen (met echt geld) kan maken. Let er dus op dat je geen kredietkaartgegevens aan zijn of haar account koppelt, tenzij je hierover afspraken maakt.

Wees je er ten slotte van bewust dat Niantic Games persoonlijke data met betrekking tot de game bijhoudt “zo lang als nodig is voor de levering van diensten”, zoals uiteengezet in de ontwikkelaars privacyverklaring.

Pokémon GO-taal

Pokémon

Pokémon zijn fictieve beestjes. Je moet ze alle 150 proberen verzamelen. Er zijn verschillende soorten: gewone, gras, water, vuur, steen ... Het leuke aan Pokémon GO is dat je naar verschillende plekken moet gaan om verschillende types te vangen. Water Pokémon ga je meer aan rivieren vinden, terwijl Gras Pokémon eerder in parken leven.

Pokéball

Een Pokéball is een bal waarmee je Pokémon kan vangen. Dit doe je door met je vinger de Pokéball te gooien naar de Pokémon. Hoe sterker de Pokémon, hoe moeilijker deze te vangen is. De kans is dan ook groter dat de Pokémon ontsnappen.

Pokéstop

Een Pokéstop is een plaats in het spel aangeduid met blauwe kubussen. Als je in de buurt bent van een Pokéstop kan je die aantikken. Als je de cirkel van de Pokéstop laat ronddraaien, krijg je Pokéballs, Potions, Eieren ...

Pokémon Gym

Een Pokémon Gym is een plaats in het spel aangeduid met een blauwe, gele of rode kleur. Dit is afhankelijk van het team dat de Gym bezit. Je kiest een team vanaf level 5. Als de Gym een andere kleur heeft als jouw team, kan je ertegen vechten om de Gym met jouw team over te nemen. Wanneer de Gym van jouw eigen team is, kan je er trainen en zelf een Pokémon inzetten. Andere spelers kunnen dan tegen je Pokémon vechten. Door te vechten met Pokémon of zelf een Pokémon in een Gym te hebben, kan je stijgen in level en Pokécoins verzamelen.

Pokédex

Een Pokédex is een lijst van welke Pokémon je al hebt gezien en welke je al hebt gevangen. Dit is niet de lijst met alle Pokémon die je op dat moment in je bezit hebt.

Potion

Je Pokémon hebben een bepaald aantal levenspunten. Als je in een Gym gaat vechten, zullen deze levenspunten afnemen. Door Potions te gebruiken, geef je je Pokémon opnieuw levenspunten bij. Potions kan je vinden bij Pokéstops.

Lures

Om Pokémon te lokken, kan je Lures gebruiken. Hierdoor zullen Pokémon sneller tevoorschijn komen. Je hebt hier twee soorten Lures. De eerste soort werkt 30 minuten en zullen Pokémon lokken naar de locatie van de speler zelf. De tweede soort werkt ook 30 minuten en lokken Pokémon naar Pokéstops, waardoor ook andere spelers hier voordeel aan hebben. Lures zijn enkel te verkrijgen als je Pokécoins betaalt of soms als je een level stijgt.

Pokémon Eieren

Je kan niet alleen Pokémon verzamelen door ze te vangen maar ook door eieren uit te broeden. Dit doe je door een ei in een Incubator te steken en te wandelen. Eieren zijn uitgebroed als je 2, 5 of 10 kilometer wandelt. Hoe meer je moet wandelen, hoe sterker en zeldzamer de Pokémon zijn die uit de eieren komen. Deze eieren krijg je ook in Pokéstops

Pokémon Candy

Als je een Pokémon vangt, krijg je voor die specifieke Pokémon Candy of snoep. Dit kan je gebruiken om Pokémon te laten evolueren in sterkere Pokémon, of om de Pokémon sterker te maken.

Pokécoins

Dit is het geld in het spel. Hiermee kan je items zoals Pokéballs, Lures, maar ook Incubators voor eieren kopen. Ofwel betaal je Pokécoins met echt geld, ofwel verzamel je coins door je eigen Pokémon in zoveel mogelijk Gyms te zetten.