Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Minecraft is een betalend spel waarbij je je eigen virtuele wereld bouwt of rondzwerft in de wereld van een ander. Je kan het alleen spelen, met vrienden of met vreemden en kan kiezen uit verschillende spelmodussen. Het doel van het spel is heel eenvoudig: gewoon je plan trekken en overleven.

Hoe werkt Minecraft?

Als je Minecraft in je eentje wil spelen, kan je gewoon de offline spelomgeving downloaden. Je kan het spel op je computer spelen, maar ook op je PlayStation, Xbox, Nintendo, ... Vervolgens kies je een spelmodus en een wereld. Zo'n wereld ziet er heel oldschool uit en bestaat uit allerlei blokken. Je kan er dingen bouwen, eten verzamelen, vechten tegen monsters en nog veel meer.

Speel je liever samen met anderen, dan kan je Minecraft ook online spelen. In dat geval kan je je eigen 'realm' of wereld bouwen en je vrienden uitnodigen om samen te spelen. Je kan er ook voor kiezen om mee te spelen in de realm van een ander of in een openbare wereld.

Kies zelf hoe je speelt

Er zijn 5 verschillende spelmodi in Minecraft: Creative, Adventure, Survival, Hardcore en Spectator. In elke spelmodus is de gameplay een beetje anders. In de Creative modus heb je bijvoorbeeld niet echt een doel en kan je gewoon lekker je eigen gang gaan: er zijn geen monsters, winnaars of verliezers. Voor jonge kinderen is deze spelmodus ideaal.

Ik speel Minecraft eigenlijk alleen maar om dingen te bouwen, niet om te vechten ofzo.
Lars, 10 jaar

Is Minecraft gewelddadig? 

Bepaalde spelmodi van Minecraft bevatten een vorm van geweld. Zo kan je dieren doden en met vijanden vechten, maar door de typische 'geblokte' graphics van Minecraft ziet het er allemaal niet zo heftig uit. Voor PEGI is het wel een reden om Minecraft het label 'Pegi 7' toe te kennen, wat betekent dat het spel pas geschikt is vanaf 7 jaar.

Is Minecraft veilig?

Minecraft is een behoorlijk onschuldig spel, al zijn er een aantal dingen waarvan je als ouder best op de hoogte bent:

Minecraft is niet gratis.

Voor de offline spelomgeving moet je eenmalig een bedrag betalen. Wil je online je eigen realm bouwen, dan betaal je ook maandelijks een bedrag om je realm te behouden. Daarnaast kan je ook in-game aankopen doen om bijvoorbeeld nieuwe werelden te kopen of outfits voor je avatar.

Er zijn ook pestkoppen.

Niet alle spelers zijn even toffe game buddy’s. Speel je Minecraft in een openbare wereld, dan kan het gebeuren dat anderen dingen vernietigen die jij gemaakt hebt of grondstoffen van je stelen. Kan je kind daar moeilijk mee om, dan is de offline spelomgeving een betere optie. Ook zijn er ‘kid-friendly’ werelden die gemodereerd worden door ouders.

Je kan Minecraft eindeloos spelen.

Het spel houdt nooit echt op, dus stoppen kan soms moeilijk zijn. Je maakt hier best duidelijke afspraken over met je kind. Vaak kan je bij de instellingen van de gameconsole bepalen hoelang je kind mag spelen. Zoek hiervoor naar de instellingen voor ouderlijk toezicht.

Wist je dat?!

Er ook een versie van Minecraft bestaat die specifiek bedoeld is voor scholen? Minecraft: Education Edition bevat een aantal functies die leerkrachten helpen om het spel te gebruiken in de klas. Zo kunnen grote groepen leerlingen makkelijker samenwerken in dezelfde wereld en is er een ‘camera’ waarmee kinderen foto’s kunnen maken van hun voortgang in het spel.