Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Waarom kijkt mijn kind graag toe hoe anderen gamen?

Sinds enkele jaren kan je op streamingplatformen zoals YouTube en Twitch toekijken hoe andere gamers een spel spelen. Je kan dus live meevolgen hoe anderen spelen vanuit hun eigen slaapkamer of living. Games zijn dus niet alleen leuk om te spelen. Het is ook leuk om te kijken hoe anderen spelen. Wat is er dan zo leuk aan toekijken hoe iemand anders speelt?

Het voelt aan alsof ze naar een vriend luisteren.

Streamers (mensen die uitzenden) zijn heel toegankelijk. Vaak reageren ze op berichten van hun kijkers. Daarom voelen ze voor veel jongeren aan als een vriend.

Je kind wordt lid van een soort vriendengroep.

YouTube en Twitch brengen mensen met dezelfde passies bij elkaar. Je kind kan er anderen ontmoeten met dezelfde interesses en er met hen over praten.

Je kind kan een spel volgen zonder het zelf te moeten spelen of kopen.

Als je kind niet goed weet of een spel de moeite waard is om te kopen, kan het interessant zijn om toe te kijken als iemand anders het speelt. Zo zien ze meteen hoe het eraan toegaat!

Je kind leert welke strategieën professionele spelers gebruiken.

Een spel winnen, daarvoor heb je de juiste inzichten en tactiek nodig. En van wie leer je dat beter dan van de professionals? Toekijken kan heel leerrijk zijn!

Je kind krijgt alle nieuwtjes te horen uit de gamewereld.

Kijk je naar een bekende streamer? Dan ben je ook als eerste op de hoogte over nieuwe updates in een spel en andere coole weetjes uit de gamewereld. Een beetje zoals dat je bij op de speelplaats moet staan om te weten hoe het weekend was bij iedereen.

Waarom maken gamers video’s?

Oké, je kind vindt het leuk om te kijken naar anderen die gamen. Maar waarom posten die anderen video’s van zichzelf als ze gamen?

Kinderen en jongeren houden van aandacht.

Ze vinden het plezierig als anderen interesse tonen in wat ze doen. Op YouTube en Twitch kunnen ze zich tonen aan de wereld. Via forum- en chatberichten krijgen ze meteen reacties op hun video’s, wat hen motiveert om hiermee verder te gaan.

Ze hebben graag contact met andere gamers.

Als je jouw favoriete game streamt, weet je dat er mensen zullen kijken die de game ook leuk vinden. Je ontmoet dus makkelijk mensen die jouw interesse delen. Zo kunnen jongeren samen over de game praten.

Ze dromen om beroemd te worden.

Voor heel wat jongeren is video’s maken een creatieve hobby. Toch dromen velen ervan om beroemd te worden. Ze worden gelokt door verhalen van YouTube-sterren die veel geld verdienen met hun video’s. Nochtans is de kans om geld te verdienen met gamen erg klein. Wil je kind er toch voor gaan? Dan vind je hier enkele tips!