Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Wat is Fortnite? Alles wat je moet weten over deze populaire game!

Fortnite (Battle Royale) is een gratis online survivalspel in een cartoonachtige tekenstijl, waarbij je als laatste moet zien over te blijven op een eiland. Je kan het alleen spelen, met z’n tweeën of in een team van vier. Het spel is erg populair bij kinderen en staat bekend om de vele leuke emotes (dansjes).

Hoe werkt Fortnite?

Als je iemand over Fortnite hoort spreken, gaat het hoogstwaarschijnlijk over Battle Royale. Dat is de gratis multiplayer-versie van het spel en veruit de populairste manier om Fortnite te spelen. In Battle Royale word je alleen of met je ‘squad’ (je team) gedropt op een eiland, met in totaal 100 eilandbewoners. Het doel is om als laatste te overleven door andere spelers neer te schieten.

Na enkele minuten vindt er telkens een storm plaats, die de randen van het eiland vernielt. Zo wordt het eiland alsmaar kleiner en kom je meer en meer spelers tegen. Blijf je als laatste over, dan scoor je een ‘Victory Royale’.

Waarom je kind er wild van is

Als je Fortnite speelt, hoor je erbij!

Fortnite is hét gespreksonderwerp op de speelplaats. Meepraten wordt makkelijker als je zelf ook Fortnite speelt.

Je kan het met je vrienden spelen.

Door een squad te vormen met je vrienden (of vreemden) verhoog je niet alleen je winstkansen, maar wordt het ook een sociale activiteit.

Winnen lijkt niet onmogelijk

Je hoeft geen pro te zijn om kans te maken op de eindoverwinning. Er komt veel geluk bij kijken! Bovendien spelen er ook bots mee die je makkelijk kan verslaan, zodat ook beginners vlot vooruitgang kunnen boeken in het spel.

Het ziet er allemaal heel vrolijk uit.

De tekenstijl maakt het spel heel toegankelijk voor kinderen. Bovendien kan je avatar toffe outfits aantrekken (een bananenkostuum, anyone?) en leuke dansjes of ‘emotes’ uitvoeren.

Er is ook een creatieve spelmodus.

Je kan dan je eigen wereld opbouwen en beschikbaar stellen voor andere spelers, net zoals bij Minecraft. In deze spelmodus kan je niet winnen, maar draait het gewoon om bouwen en je skills aanscherpen.

Is Fortnite gewelddadig?

In Fortnite ‘Battle Royale’ moet je je tegenstanders neerschieten, dus uiteraard komt er een vorm van geweld in voor. Maar door de luchtige tekenstijl is Fortnite op dat vlak amper shockerend te noemen. Volgens PEGI is het spel geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Als ik Fortnite speel en het eten is bijna klaar, roept mama dat ik nog 1 spelletje kan spelen.
Wietse, 10 jaar

Is Fortnite verslavend?

Omdat de overwinning vaak héél dichtbij voelt en een potje gemiddeld amper 20 minuten duurt, begin je algauw een nieuw spelletje. Er is ook geen pauzeknop: het is spelen of sterven! Daardoor kan het voor je kind soms moeilijk zijn om te stoppen met Fortnite, maar dat betekent niet dat hij of zij meteen verslaafd is. Zorg gewoon dat je duidelijk afspreekt wanneer het tijd is om te stoppen … en speel gerust zelf een keertje mee!

Wist je dat?!

De ‘gratis’ versie van Fortnite niet helemaal gratis is? Wil je leuke outfits, dansjes of accessoires, dan moet je daarvoor betalen. En dat kan voor veel kinderen verleidelijk zijn, want die toffe extraatjes geven je meer status (en dus ook respect) in het spel. Om die reden koppel je best geen creditcard aan het account van je kind.

Achtergrondinfo

Wat is Fortnite? Het razend populaire spel bij kinderen, jongeren en volwassenen breekt alle records, de dansjes verspreiden zich op sociale media en het spel komt regelmatig onder vuur omwille van de grenzen van het gratis gamen. Wij leggen je kort en duidelijk uit wat Fortnite nu juist is, waarom het zo populair is en hoe je er als ouder mee kan omgaan.

Lees meer over: