Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Wat is Fortnite? Alles wat je moet weten over deze populaire game!

Had je kind een tijd geleden de mond nog vol over Pokémon Go, is het nu al Fortnite wat de klok slaat. Het doel van het spel is eenvoudig: je wordt samen met 99 anderen op een eiland gedropt en moet als laatste zien over te blijven. Klinkt spannend, niet? Dat is het ook! En dat is precies waarom het spel vandaag het leven van menige kinderen en jongeren lijkt te beheersen. Maar wat maakt Fortnite zo razend populair? En hoe ga je daar als ouder het best mee om?

Waarom je kind er wild van is

Het is gratis

De multiplayer modus van Fortnite (die heet ‘Battle Royale’) is volledig gratis te spelen. Je kind hoeft dus niet per se geld uit te geven om mee te kunnen spelen.

Het ziet eruit als een tekenfilm

Fortnite mag dan wel een schietspel zijn, dankzij z’n cartoonachtige tekenstijl oogt de game heel kindvriendelijk. Het is dan ook niet echt een bloederig of gewelddadig spel te noemen.

Winnen lijkt niet onmogelijk

Je hoeft geen pro te zijn om kans te maken op de ‘Victory Royale’ (ofwel: de eindoverwinning). Of zo lijkt het toch. Het spel zit zo in mekaar dat als je verliest, het voelt alsof je net zo goed had kunnen winnen. Zo krijg je bijvoorbeeld te zien dat je vijand er ook bijna aan was (want dat gaat heel snel). En dat maakt het zo verleidelijk om te blijven spelen.

Er mag al eens gelachen worden

In Fortnite hoef je jezelf niet al te serieus te nemen. Spelers kunnen grappige outfits dragen (denk aan een ruimtepak of dinosauruskostuum) en lollige dansmoves uitvoeren. Zomaar, omdat het kan.

Je kan het met je vrienden spelen

Gezelschap maakt alles leuker. Ook Fortnite. Het spel laat toe een team te vormen met vrienden (of wildvreemden) om je winstkansen te vergroten. Door met elkaar te chatten of te communiceren per headset, wordt het meteen een gezellige boel.

Wat je als ouder moet weten

Er zijn betalende functies

Dat Fortnite gratis is, betekent niet dat de makers er niets aan verdienen. Veel spelers betalen voor extra outfits of accessoires en durven daar soms ook ver in gaan. Beter koppel je geen betaalgegevens aan het account van je kind, tenzij je duidelijke afspraken maakt.

Ouderlijke toestemming is niet nodig

Omdat er geweren aan te pas komen, heeft Fortnite een PEGI-classificatie van 12+. Maar kinderen hebben geen ouderlijke toestemming nodig om een account aan te maken. Het kan dus zijn dat je kind Fortnite speelt zonder dat je daarvan op de hoogte bent.

Stoppen kan moeilijk zijn

Een game afsluiten gaat zelden van een leien dakje. Maar omdat verliezen in Fortnite vaak vooral te wijten lijkt aan dikke pech (nuja, dat idee geven de makers je toch), voelt de overwinning in veel gevallen héél dichtbij. En dan is een nieuw spel snel gestart. Is het tijd om te stoppen? Voorkom discussies met deze tips.

Meespelen is cool!

Toon interesse in de leefwereld van je kind. Vraag bijvoorbeeld eens wat zoon of dochter zelf zo leuk vindt aan Fortnite of hoe het laatste spel verlopen is. En waarom niet eens zelf een keertje meespelen? Misschien heb je de microbe ook meteen te pakken!

Gamen als hobby is oké

Maak je niet onmiddellijk zorgen als je kind een tijdje helemaal opgaat in Fortnite. Plotse interesses kunnen al even snel weer uitdoven, zeker wanneer de hype bedaart. Maar hou wel in de gaten dat je kind ook nog oog heeft voor andere dingen. Deze signalen vertellen je of het tijd is voor een goeie babbel.

Fortnite in een notendop

Vechten met de tegenstanders... in een wel heel bijzondere outfit.

Zo’n winkelkarretje als vervoersmiddel: handig toch?

Valt er even niet veel te beleven? Dansen maar!

    Hoera, gewonnen!