Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Wat is YouTube Kids en hoe werkt het?

YouTube Kids is het kleine broertje van YouTube, een gratis website en app waar gebruikers allerlei video’s kunnen bekijken en uploaden. Volgens de makers is het een kindvriendelijk(er)e versie van YouTube, waar kinderen tussen 3 en 12 jaar in een veilige omgeving filmpjes kunnen bekijken die geschikt zijn voor alle leeftijden.

Hoe werkt het?

Hebben jij en/of je kind een Google-account nodig?

Je kind heeft geen Google-account nodig om YouTube Kids te gebruiken. Wil je een profiel aanmaken voor je kind, dan moet je wel eerst zelf met je eigen Google-account inloggen.

Moet je een profiel aanmaken voor je kind?

Nee, je kind kan YouTube Kids ook zonder eigen profiel gebruiken. Alleen worden de filmpjes dan niet afgestemd op zijn of haar leeftijd en kan je als ouder de instellingen voor ouderlijk toezicht niet wijzigen. En laat dat nu net één van de grote voordelen zijn van YouTube Kids!

Hoe gaan jij en je kind aan de slag?

Als je de app installeert, leer je hoe YouTube Kids filmpjes filtert en aanbeveelt. Zo is het in principe niet mogelijk dat je kind ongepaste of gewelddadige filmpjes tegenkomt. Grotere afbeeldingen, kleurrijk design en duidelijke iconen maken de app toegankelijk voor kinderen.

Wat voor filmpjes kan je kind bekijken?

Je kind kan filmpjes bekijken in 4 categorieën: ontdekken, leren, muziek en series. Net als op YouTube kan je kind zich ook abonneren op een kanaal, waarna de video’s in de suggesties belanden.

5 handige functies van YouTube Kids

YouTube Kids geeft ouders heel wat controle over het schermgebruik van hun kind. Een paar handige functies:

  1. Je kan zelf bepalen wat je kind te zien krijgt. Zo kan je een collectie met filmpjes selecteren binnen een bepaalde categorie.

  2. Ook kan je de zoekfunctie uitschakelen, zodat je kind zelf geen video’s kan opzoeken.

  3. Wil je niet dat je kind uren op de tablet doorbrengt? Schakel dan een timer in op YouTube Kids: na een tijdje krijgt je kind dan een melding dat de kijktijd voorbij is.

  4. Misschien ben je ook wel benieuwd waar je kind zoal naar kijkt. Door op ‘Nog een keer kijken’ te klikken, kan je de kijk- en zoekgeschiedenis raadplegen. Let op! Zorg dat je kind weet dat je dit doet. Stiekem kijken wat je kind online uitsteekt, kan de vertrouwensband tussen jou en je kind schaden.

  5. Heb je meerdere kinderen in huis? Je kan voor ieder kind een apart profiel aanmaken en hen ook elk een eigen wachtwoord geven.

 

Thuis mag ik elke dag een halfuur naar filmpjes kijken, altijd na het eten. Da’s keisnel voorbij!
Brian, 8 jaar

Is YouTube Kids veilig?

YouTube waakt erover dat de filmpjes die op YouTube Kids belanden, ook effectief geschikt zijn voor jonge kinderen. Maar het filtersysteem is nog niet perfect. Het kan dus altijd dat je filmpjes ziet verschijnen die je minder geschikt vindt voor je kind. Weet dat je kanalen altijd kan blokkeren en ongepaste video’s kan rapporteren.

En wat met reclame?

Hoewel YouTube Kids zich specifiek op kinderen richt, bevat het wél reclame. Advertenties voor en tijdens filmpjes zijn dan specifiek afgestemd op de leefwereld van je kind (je hoort het al, speelgoedreclames inclusief). Je kind krijgt dus geen reclame voor alcohol of andere ‘volwassen’ producten te zien. Maar reclame blijft reclame: je leert je kind best al op jonge leeftijd om reclame te herkennen en te begrijpen. Wil je niet dat je kind reclame ziet, dan kan je de betalende versie van YouTube Kids downloaden.