Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Wat is YouTube Kids en hoe werkt het?

Cartoons, leerrijke video’s, babyliedjes, antwoorden op vragen over wetenschap of natuur op kindermaat … zijn vanaf nu makkelijk te vinden in de kindvriendelijke versie van YouTube: YouTube Kids. Maar hoe werkt deze app? En waarop moet je letten?

YouTube wil met de YouTube Kids app kinderen van 3-12 jaar een veilige omgeving bieden waarin kinderen hun nieuwsgierigheid en verbeelding de vrije loop kunnen laten gaan. Er zijn kanalen en afspeellijsten in 4 categorieën: ontdekken, leren, muziek, shows. 

Hoe YouTubeKids installeren?

Je kan de app downloaden via Google Play of de Apple Store. Wanneer je de app voor het eerst installeert leer je hoe YouTube Kids content filtert en aanbeveelt. Grotere afbeeldingen, kleurrijk design en duidelijke iconen maken het makkelijker voor kinderen om de app te gebruiken.

Je kan ervoor kiezen om de app uitgelogd te gebruiken. Als je wél inlogt, kan je profielen aanmaken per kind en een aantal zaken instellen: leeftijd, kijktijd, inhoud volgen of blokkeren ...

Moet ik als ouder inloggen met mijn Google-account?

Neen. Je kan deze stap overslaan en de app uitgelogd gebruiken. Je kan dan wel geen gebruik maken van het ouderlijk toezicht (kijktijd instellen, nog een keer kijken, afspeellijsten maken …). Heb je toch je account gekoppeld? Je kan later nog altijd je account loskoppelen.

Heeft mijn kind een Google-account nodig om naar YouTube Kids te kijken?

Neen. Je kind heeft geen Google-account nodig om naar YouTube Kids te kijken.

Ingelogd met je Google-account kan je een aantal zaken instellen:

Profiel(en) aanmaken

Als je inlogt met jouw Google-account kan je een profiel aanmaken voor je kind. Zo wordt de app afgestemd op de leeftijd van je kind.

Zoeken in- of uitschakelen

Per kindprofiel kan je de zoekfunctie in- of uitschakelen. Als de zoekfunctie is ingeschakeld, kan je kind alle beschikbare video’s doorzoeken. Als de zoekfunctie is uitgeschakeld kan je kind enkel video’s bekijken die door YouTube Kids zijn geverifieerd. Je kind kan dan geen video’s zoeken.

Geheime code instellen

Per kindprofiel kan je samen met je kind een geheime code instellen in ‘mijn instellingen’. Zo kunnen andere kinderen van het gezin niet zomaar overschakelen naar een ander profiel en minder geschikte video’s kijken.

Kijk- en zoekgeschiedenis bekijken en wissen

Recent bekeken video’s kan je bekijken als je klikt op ‘nog een keer kijken’. Je kan de kijk- en zoekgeschiedenis wissen via de ‘instellingen voor ouders’.

Abonneren op een kanaal

Net zoals bij grote broer YouTube kan je kind zich via YouTube Kids abboneren op een kanaal. Die video’s komen dan in de suggesties terecht.

Kijktijd instellen

Je kan de timer instellen om een kijktijd in te stellen. Je kind krijgt dan na vb. een halfuur de melding dat de de kijktijd is afgelopen.

YouTube stelt alles in het werk om te bewaken dat de de inhoud kindvriendelijk is, maar geen enkel systeem is perfect. Aarzel niet om ongepaste inhoud te rapporteren.

Gratis, dus reclame

YouTube Kids is gratis, maar dat betekent ook dat de makers hun inkomsten halen uit reclame. Deze reclame wordt duidelijk aangegeven in de app en is gechekt zodat er geen reclame voor alcohol, films, video games … te zien is die niet geschikt is voor -13 jarigen.

Wil je geen reclame zien? Er is ook een betalende versie van YouTube Kids.

Wil je meer weten over jouw privacy en die van je kind? Welke gegevens Google over je kind verzamelt? Of wanneer je wel moet inloggen met het Google-account van je kind? Check de privacyverklaring van YouTube Kids.

Nog vragen over het gebruik van de app? Lees de YouTube Kids-gids voor ouders.