Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Bijzonder digitaal

[Lijstje] 13 apps ter ondersteuning van blinde en slechtziende kinderen en jongeren

Smartphones en tablets hebben instellingen om ze toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Deze instellingen helpen deze kinderen zelfstandiger te zijn.

Heel wat apps en games houden rekening met slechtziende kinderen: er is voldoende contrast en het is mogelijk om delen van het scherm of zelfs de hele app te vergroten. Sommige apps werken ook met geluid of hebben een tekst-naar-spraak functie die woorden of zinnen voorleest.  

Apps die voorlezen

Google Tekst-naar-spraak (Android) en Tekst-naar-spraak (iOS)

Deze apps lezen de tekst op je scherm voor. Je kan de snelheid aanpassen. Deze functie is vaak standaard geïnstalleerd op Android toestellen.

Voice Over (iOS)

Deze app is geschikt voor blinden. Je kan een iPad besturen met gebaren, dus zonder dat je het scherm ziet. Als je een icoontje op je tablet  één keer aantikt, spreekt Voice Over de naam van de app uit. Als je een icoontje twee keer aantikt, opent Voice Over de app. Je kan de snelheid en de toonhoogte aanpassen. Voice Over ondersteunt ook leesregels voor braille.

Apps voor kinderen (-12)

Tap-n-See Now - iOS - geen taal - betalend

Deze app is geschikt voor jonge kinderen met een CVI (cerebrale visuele inperking). Bij deze kinderen loopt de verwerking van visuele informatie in de hersenen niet zoals het hoort. Je ziet een gekleurde afbeelding op een donkere achtergrond. Zo zijn er geen overbodige overbodige visuele prikkels. Als je de afbeelding aanraakt, hoor je een geluid als beloning.

ThumbJam - iOS - Engels - betalend

Dit is eenvoudige muziekapp. Beweeg je vingers over het scherm en je hoort een piano, gitaar of een ander instrument. Het leuke aan deze app is dat de muziek altijd goed klinkt, ongeacht hoe je je hand beweegt over het scherm.

Christmas Coloring Book - iOS - Engels - betalend

Deze app werkt als een kleurboek. Je kan de tekening groter maken, dat maakt de app geschikt voor slechtziende kinderen.

Apps voor kinderen (+12)

Prizmo - iOS - Engels - betalend

Dit is een app waarmee je tekst kan scannen en uitspreken. De app ondersteunt tekst-naar-spraak technologie, waardoor het een nuttig hulpmiddel kan zijn voor jongeren met een visuele beperking.

KNFB Reader - iOS en Android - Nederlands - betalend

Met deze app neem je een foto van een tekst. Je kan dan deze tekst laten voorlezen. KNFB Reader werd ontwikkeld voor blinden en slechtzienden.

BlindSquare - iOS - Nederlands - betalend

Deze GPS-app vertelt je waar je bent. Als je op een onbekende plek staat, kan deze app de omgeving beschrijven. Het vermeldt terwijl je wandelt interessante plaatsen, de straten die je kruist en andere informatie uit de omgeving. Zo kan iemand met een visuele beperking zich onafhankelijk verplaatsen.

BIG Launcher - Android - Nederlands - gratis

Deze app vergroot de iconen en toetsen op het scherm. SMS-berichten staan in een groot lettertype en de app gebruikt grote contrasten tussen kleuren.

Color ID Free - iOS - Engels - gratis

Deze app gebruikt de camera op je iPhone of iPad om kleuren te detecteren en luidop uit te spreken.

Be my eyes - iOS - Engels - gratis

Met deze app kan je hulp inroepen van vrijwilligers. Een vraag over de vervaldatum of je weg zoeken in een nieuwe omgeving? Een ziende persoon kan je helpen via de camera van jouw telefoon.

Ear Monsters - iOS - Engels - gratis

Deze  3D audio game is geschikt voor blinden. Je speelt het spel op basis van geluiden.

De Lijn - iOS en Android - Nederlands - gratis

De app van De Lijn heeft een functie die de halte aankondigt. De app detecteert op welke bus je zit en verwittigt je wanneer je moet afstappen.  

Tip

Wil je graag op voorhand eens zien hoe een bepaalde app werkt? Zoek via je browser of YouTube een demo video!