Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

4 tips om van film kijken een echt feest te maken!

We blijven nog een tijdje langer in ons kot door de corona-maatregelen. Dat betekent misschien dat je nog even wat extra schermtijd toelaat om de combinatie werk - huis poetsen - huiswerkondersteuning - gezin haalbaar te houden. Lijkt al die schermtijd soms iets te passief? Dan vind je hieronder een aantal tips om je kind creatief te laten omspringen met film kijken.

4 tips om van film kijken een echt feest te maken!

1. Bouw een eigen cinema

Een film kijken? Supertof! Maar een film in de cinema kijken is nog veel toffer! Nu we niet met z’n allen naar de cinema kunnen gaan, kan je kind de cinema wel tot bij jullie thuis toveren. Plak de ramen af, richt de zetel gezellig in, maak jullie een kom popcorn en… let the movies begin!

2. Organiseer een filmfestival

Een eigen cinema in huis nog niet voldoende? Laat je kind dan een eigen filmfestival organiseren! Met persoonlijke uitnodigingen voor iedereen van het gezin en een echte affiche wordt het een groots feest!

  • Geef kinderen de opdracht om een selectie te maken. Je kan gaan voor wat er nog op de digicorder staat, de betere jeugdfilm of een selectie van de beste YouTube filmpjes!
  • Bij een echt filmfestival hoort natuurlijk de juiste aankleding: affiches, tickets, recensies, korte inhouden, ...
3. Geef films een recensie

Laat iedereen in huis direct na elke film een mening geven. Maak stembriefjes (blij gezichtje > triest gezichtje) en bekroon de beste film. Bespreek je de film graag wat langer na? Dan kan je een filmdobbelsteen gebruiken of elkaar een paar vragen stellen:

  • Welk personage zou jij willen zijn?

  • Wie had mooiste kapsel?

  • Vat de film samen in één zin.

  • Wie zou deze film zeker moeten gezien hebben?

4. Maak zelf een film

Misschien is je kind ervan overtuigd dat het de film beter kan naspelen? Of misschien zit je kind boordevol ideeën voor een eigen film? Op www.jefmakers.be vind je heel wat tips om je eigen film te maken!

Voor dit artikel baseerden we ons op heel wat toffe ideeën van JEF. Wil je zelf graag nog meer mogelijkheden ontdekken om met film aan de slag te gaan? Neem dan zeker eens een kijkje op hun website!