Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Herinner je het nog? Muziek opnemen op een cassettebandje, een interview afnemen tussen 2 liedjes in en vooral hopen dat je broer of zus het bordje STILTE zou respecteren? Vandaag de dag zijn er geen cassettes of cassetterecorders meer in huis. Maar het plezier van het maken van een eigen radioprogramma, dat kan wel nog!

Wil je vandaag een eigen radioprogramma, luisterverhaal of interview opnemen, dan maak je daar direct een podcast van: een audio-bestand dat anderen op hun telefoon of computer kunnen downloaden. Zo kunnen ze luisteren waar en wanneer ze willen.

Waarom de naam 'podcast'?

De naam podcast is een samentrekking van iPod (de eerste muziekspeler van Apple) en broadcast (Engels voor uitzending). Ooit was die naam logisch, want de eerste podcasts werden vooral gemaakt voor de iPod. Maar inmiddels kun je de uitzendingen op elke telefoon of computer beluisteren.

Zelf een podcast maken?

Wil je kind zelf een podcast maken? Superleuk! Hieronder vind je alvast wat benodigdheden en tips om aan de slag te gaan!

Wat je nodig hebt

Een stille ruimte (!)

Zoek de ruimte in huis met zo min mogelijk achtergrondgeluid.

Een smartphone of tablet om op te nemen

De standaard spraakopname-app werkt vaak voldoende. Maar met een app als Audacity of Voice Record Pro kan je dat tikkeltje meer.

Een tablet of computer om te monteren

Monteren kan bijvoorbeeld in Audacity of iMovie.

Aan de slag!

Alles mag!

Wil je kind graag muziekjes aan elkaar praten, een interview afnemen met oma over “de tijd van toen” of een eigen verzonnen verhaal vertellen? Het mag allemaal! Nog geen idee? Laat jullie inspireren door Kinderpodcasts of de luisterverhalen van het Geluidshuis.

Maak spiekbriefjes

Schrijf de podcast uit voor je kind ‘m opneemt. Oefen de tekst al even op voorhand. Het moet lijken alsof je kind de tekst van buiten kent. Laat je kind op voorhand dus even nadenken over een aantal vragen:

  • Hoe stel je jezelf en je onderwerp voor?
  • Welke vragen wil je stellen in je interview?
  • Welke verhalen wil jij vertellen?
  • Hoe zal je eindigen? (Met een dankwoordje? Met een open vraag?)
Testen en beluisteren

Maak een testopname van (een deel van) de podcast. En beluister die samen met je kind. Hoe is de geluidskwaliteit? Praat je kind niet te snel? Is het verhaal duidelijk? ...

En dan nu voor echt

Weet je kind wat het anders moet doen? Klaar voor opname! En loopt er toch iets mis? Geen probleem. Niemand die het zal merken!

Monteren

Wil je kind minder vlotte stukjes eruit knippen? Nog een extra stukje toevoegen? Of leuk effectje toevoegen? Dat kan allemaal in het montageprogramma. Hulp nodig? Een simpele handleiding voor Audacity vind je bijvoorbeeld hier.

Niet vergeten rondsturen

Alles klaar? Stuur het rond naar vrienden en familie en iedereen die het horen wil.